15:18 18.04.2022

Київський регіон втратив п'яту частину загального обсягу складських площ через війну – дослідження

3 хв читати
Київський регіон втратив п'яту частину загального обсягу складських площ через війну – дослідження

У Київській області внаслідок воєнних дій було зруйновано складські та логістичні комплекси загальною площею близько 364 тис. кв. м, зокрема офісні приміщення та інші будівлі на території комплексів, свідчать дані дослідження, проведеного консалтинговою та інвестиційною компанією у сфері комерційної нерухомості CBRE Ukraine.

Згідно з ним, повністю або частково знищено майже 325 тис. кв. м чистих складських площ, що становить 21% від загального обсягу складських площ у Київському регіоні (станом на кінець 2021 року загальний обсяг площ становив 1,6 млн кв. м).

"Проаналізувавши інформацію про руйнування складських і логістичних об'єктів Київського регіону, ми можемо припускати умисне їх знищення з боку російської армії для обриву логістичних ланцюгів і, внаслідок цього, створення штучної гуманітарної катастрофи для населення", - цитує керівника департаменту складської та логістичної нерухомості пресслужба CBRE Ukraine у релізі на сайті в понеділок.

За її словами, серед зруйнованих об'єктів є продуктові та фармацевтичні складські комплекси, склади дистриб'юторів гігієнічних товарів першої необхідності.

Серед складських об'єктів, повністю зруйнованих через влучення ракет і внаслідок пожеж: Mirazh 1 (GBA 29,8 тис. кв.м), основним орендарем якого був ритейлер Foxtrot, Komodor Logistics Park (GBA 68,9 тис кв.м), складський комплекс Kuehne + Nagel (GBA 19 000 кв.м), розподільчий центр на лівому березі Києва (GBA 24 000 кв.м), який належав найбільшому українському продуктовому ритейлеру ATB, комплекс Prologistic Services (GBA 10,25 тис. кв.м), у якому розташовувалася фабрика з виробництва чаю Lipton, Unilever, складський об’єкт UTA Service (GBA 23 тис. кв.м) та овочеве сховище Vegi Trade (GBA 20 тис. кв.м).

Часткового руйнування зазнали розподільчий центр у с. Копилів (GBA 30,46 тис. кв.м), який належить мережі ATB, один із найбільших холодних складів регіону RLC (GBA 63 тис. кв.м), складські комплекси West Gate Logistic  (GBA 97 тис. кв.м) і Terminal ІІ в м. Буча (GBA 32 тис. кв.м), що належать інвестиційній компанії Dragon Capital,  а також фармацевтичний склад Trans West (GBA 9,5 тис. кв.м), розташований у с. Мила. Серед основних орендарів складу West Gate Logistic були: Bohnenkamp Україна, Good Wine, Ekol Logistics Ukraine, Logistic Plus, Watsons, SAVService, DC Ukraine та Mary Kay. Загальний обсяг площ вищезазначених складів, що зазнали часткової руйнації, становить 164 тис. кв.м.

Як зазначається у дослідженні, найбільше постраждали складські об'єкти, розташовані вздовж автомобільної траси М-06, де значної руйнації зазнали с. Стоянка, с. Петрушки, с. Бузова та Макарівський район.  Саме Житомирський напрямок (М-06) був найпопулярнішим для складського будівництва, і станом на кінець 2021 року загальна площа складів за цим напрямком становила понад 290 тис. кв.м.

Порівняно менше руйнувань складських об’єктів припало на Чернігівський (М-01) і Варшавський напрямки (М-07).

Проте автори дослідження зазначили, що наразі здійснення повного аналізу обсягу площ зруйнованих об'єктів неможливе, оскільки власники нерухомості вивчають масштаби руйнувань.

CBRE є найбільшою у світі консалтинговою та інвестиційною компанією у сфері комерційної нерухомості, дохід якої у 2020 році становив $23,8 млрд. Компанія входить до списку 500 найбільших компаній світу згідно з рейтингом Fortune 500 (128-е місце у 2020-му).

Акції компанії CBRE Group Inc., штаб-квартира якої розташована в Лос-Анджелесі (США), торгуються на Нью-Йоркській фондовій біржі.

Український офіс CBRE відкрився у січні 2008 року та є частиною афілійованої мережі компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА