20:51 17.04.2022

Нацбанк пропонує уряду варіанти розширення кредитування бізнесу

2 хв читати
Нацбанк пропонує уряду варіанти розширення кредитування бізнесу

Національний банк України (НБУ) на початку квітня звернувся до Кабінету міністрів з черговими напрацюваннями, щоб збільшити кредитування бізнесу: розширити програму портфельних гарантій на великі сільгосппідприємства та великі підприємства зі стратегічних галузей промисловості, а також збільшити термін кредитування аграріїв на посівну півроку до року.

"І якщо бізнес має додаткові пропозиції – закликаємо ними ділитися з Європейською бізнес асоціацією (ЄБА), будемо їх передавати до Нацбанку", – повідомила ЄБА на своєму сайті за підсумками зустрічі з Нацбанком цього тижня, в якому брала участь також Американська торговельна палата.

Як уточнив агентству "Інтерфакс-Україна" один із учасників зустрічі, серед інших пропозицій НБУ уряду – розширення держпідтримки на кредитні лінії, фінансовий лізинг, авальовані векселі, а також збільшення портфельних гарантій з 80% до 100% суми кредитів для "червоних" зон, де тривають бойові дії.

Керівництво НБУ на зустрічі також повідомило, що у планах банків на другий квартал – кредитування українських підприємств майже на 66 млрд грн, зокрема найближчим часом 30 млрд грн на аграрну галузь, з яких 5,8 млрд грн уже виділено.

Нацбанк уточнив, що чотири найбільші банки з початку війни продемонстрували приріст кредитного портфеля в 12,5 млрд грн.

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", в уряді раніше критикували банківську систему за небажання брати на себе ризики кредитування, особливо в "червоних" зонах, і пропонують вирішувати цю проблему у держбанках встановленням спеціальних kpi. Крім того, в Мінекономіки обговорюється ідея призначення спеціального заступника міністра, який курирував би це питання, і призначення на цю посаду ексглави правління Укрексімбанку Євгена Мецгера.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА