21:15 12.04.2022

Латвія створить резерв газу для зниження ризику десинхронізації системи електропостачання

2 хв читати
Латвія створить резерв газу для зниження ризику десинхронізації системи електропостачання

 

Рига. 12 квітня. ІНТЕРФАКС/BNS - Латвія створить резерв природного газу обсягом 2 ТВт. год для зниження ризику десинхронізації системи електропостачання, повідомив міністр економіки Яніс Вітенбергс після засідання уряду у вівторок.

Уряд досяг концептуальної домовленості щодо придбання додаткових обсягів природного газу, щоб забезпечити надійність виробництва електроенергії у 2022-2023 роках. Технічні пропозиції щодо того, як цю закупівлю реалізувати, міністерство економіки у співпраці з Мінфіном підготує до наступного засідання уряду.

"Є багато ризиків за нинішніх умов, тому важливо, щоб держава, суспільство, підприємці були від них захищені. Ухвалено концептуальне рішення, і найближчим часом ці стратегічні запаси природного газу можуть бути придбані", - сказав міністр.

Вітенбергс зазначив, що природний газ не закуповуватиметься в Росії, його планується зберігати в Інчукальному підземному газосховищі.

Мінекономіки Латвії веде переговори з Естонією та Фінляндією про те, щоб уже наприкінці цього року забезпечити постачання природного газу з майбутнього терміналу зрідженого природного газу (ЗПГ) у Палдіскі. Також буде продовжено постачання з Клайпедського ЗПГ-терміналу.

Партії панівної коаліції концептуально домовилися про будівництво ЗПГ-терміналу та у Латвії.

Як повідомлялося, для забезпечення енергетичної незалежності від Росії країни Балтії обговорюють будівництво ще одного терміналу ЗПГ. Потенційно він може бути побудований в Палдіскі (Естонія), в Скулті, Ризі (Латвія), можливе розширення терміналу в Клайпеді (Литва).

Повідомлялося також, що міністр економіки та інфраструктури Естонії Тааві Аас та міністр економіки Фінляндії Міка Лінтіля минулого тижня домовилися про те, що дві країни спільно візьмуть в оренду плавучий термінал зрідженого природного газу (ЗПГ), який забезпечуватиме надійність газопостачання двох країн, та створять в естонському Палдіскі та фінському Інкоо необхідні причали. Плавучий термінал ЗПГ планується доставити в регіон до осені.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА