19:37 08.03.2022

Велика Британія заявила про рішення відмовитись від імпорту російської нафти до кінця року

2 хв читати
Велика Британія заявила про рішення відмовитись від імпорту російської нафти до кінця року

Велика Британія поступово до кінця 2022 року припинить імпорт російської нафти у відповідь на незаконне вторгнення Володимира Путіна в Україну, йдеться у заяві британського уряду у вівторок.

"Велика Британія тісно співпрацює зі США, ЄС та іншими партнерами, щоб покласти край нашій залежності від російських вуглеводнів у відповідь на російську агресію в Україні, визнаючи різні обставини та терміни переходу. Цей крок посилить зростаючий тиск на російську економіку, перекривши цінне джерело доходу", – зазначається у документі.

Згідно з ним, відмова від імпорту не буде негайною: у Великій Британії, яка закриває постачаннями з Росії 8% всього свого попиту на нафту, буде більше ніж достатньо часу для коригування ланцюжків постачань, підтримки промисловості та споживачів. Уряд працюватиме з компаніями в рамках спеціально створеної цільової нафтової групи, щоб допомогти їм використовувати цей період для пошуку альтернативних джерел.

Лондон зазначає, що на нафту припадає 44% російського експорту, що забезпечує 17% доходів федерального бюджету.

На думку британського уряду, в умовах конкурентного глобального ринку нафти та нафтопродуктів попит можуть задовольнити альтернативні постачальники. Велика Британія має різних надійних постачальників крім Росії, зокрема Нідерланди, Саудівську Аравію та США. .

"Як ще один економічний удар по путінському режиму після його незаконного вторгнення в Україну Велика Британія перестане залежати від російської нафти протягом цього року, ґрунтуючись на нашому жорсткому пакеті міжнародних економічних санкцій", - наводяться в заяві слова прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона.

За даними Лондона, ринок уже наражає російську нафту на остракізм: майже 70% російської нафти нині намагаються знайти покупця, а попит на глобальному ринку буде швидко задоволений альтернативними постачальниками. Уряд нагадав, що з 1 березня російським судам заборонили заходити до портів Великої Британії, а владі було надано нові повноваження щодо затримання російських суден.

У заяві також зазначається, що Велика Британія не залежить від російського природного газу, що становить менше ніж 4% постачань, і міністри також вивчають варіанти подальшого скорочення цього показника.

Прем'єр-міністр підтвердив, що уряд розробить енергетичну стратегію, в якій будуть викладені довгострокові плани Великої Британії щодо підвищення енергетичної безпеки, зокрема постачання нафти та газу з відновлюваних джерел та всередині країни.

Як повідомлялося, раніше у вівторок про повну відмову від імпорту російської нафти заявили США.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА