15:58 03.01.2022

Ціни на нафту прискорили підвищення, Brent - $78,75 за барель

2 хв читати
Ціни на нафту прискорили підвищення, Brent - $78,75 за барель

Ціни на нафту прискорили зростання вдень під час перших торгів нового року, незважаючи на занепокоєння ринку щодо падіння попиту через поширення нового штаму COVID-19 "омікрон".

Вартість березневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures на 12:17 МСК у понеділок становила $78,75 за барель, що на $0,97 (1,25%) вище за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів 31 грудня ці контракти подешевшали на $1,75 (2,2%) - до $77,78 за барель.

Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на лютий на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) наразі становить $76,05 за барель, що на $0,84 (1,12%) більше за рівень попередніх торгів. Минулої п'ятниці, 31 грудня, ф'ючерси втратили в ціні $1,78 (2,31%) - до $75,21 за барель.

Нафта Brent за підсумками 2021 року подорожчала на 53%, WTI - на 57%. Вартість обох сортів збільшилася максимальними річними темпами з 2009 року, що було підтримано глобальним економічним відновленням і обмеженнями з боку пропозиції.

Попит на нафту впродовж усього року залишався досить сильним, незважаючи на спалахи коронавірусної інфекції в усьому світі, що супроводжувалося запровадженням локдаунів і обмежень на пересування. Аналітики вважають, що попит був підтриманий багато в чому завдяки державним стимулам.

"У 2021 році ринок зіткнувся з "дельтою, "омікроном" і різними локдаунами та обмеженнями, але попит залишився стійким. Ви можете віднести це на рахунок державних стимулів і обмежень з боку пропозиції", - зазначив головний економіст брокерської компанії CommSec Крейг Джеймс.

Із боку пропозиції держави ОПЕК+ ігнорували заклики від основних країн-споживачів збільшити нафтовидобуток настільки, наскільки необхідно для повного забезпечення високого попиту, і з літа 2021 року дотримувалися плану щодо поступового збільшення на 400 тис. б/д щомісяця.

У відповідь на це основні споживачі нафти, серед яких США, Китай, Японія та Індія, а також інші країни прийняли скоординовані дії з вивільнення зі стратегічних резервів близько 50-60 млн барелів нафти, більшість яких буде реалізовано в першому кварталі 2022 року. Експерти, проте, вважають, що цей крок матиме обмежений вплив на ринок, пише Trading Economics.

Учасники глобального нафтового ринку очікують запланованого на 4 січня засідання міністрів ОПЕК+, на якому вони ухвалять чергове рішення продовжувати дотримуватися плану зі збільшення нафтовидобутку на 400 тис. б/д у лютому.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА