20:49 31.12.2021

НБУ підніме ваги ризику споживчих кредитів до 150% з 1 січня 2022 року

2 хв читати
НБУ підніме ваги ризику споживчих кредитів до 150% з 1 січня 2022 року

Національний банк України (НБУ) підніме ваги ризику для незабезпечених споживчих кредитів із 125% до 150% з 1 січня 2022 року, повідомила прес-служба центробанку в п'ятницю.

Наголошується, що такі зміни сприятимуть створенню банками належного запасу капіталу для покриття несподіваних втрат від погіршення якості портфеля споживчих незабезпечених кредитів.

Крім цього, постанова покликана збільшити стійкість кредиторів до потенційних кризових явищ, зокрема стимулювати належний облік і переваг, і ризиків роботи в цьому сегменті.

Прес-служба зазначила, що тепер на кожні 10 грн кредиту банк має тримати 1,5 грн регулятивного капіталу.

Крім того, НБУ від початку року запровадить мінімальні вимоги щодо покриття капіталом операційного ризику в розмірі 50% розрахункового розміру зі збільшенням його до 100% з 1 січня 2023 року.

НБУ також підвищив ваги ризику за ОВДП в іноземній валюті до 50% із подальшим зростанням до 100% з 1 липня 2022 року. Для поступового приведення вітчизняних вимог у відповідність до міжнародних стандартів ваги ризику підвищуються поетапно та лише для тих цінних паперів, які банки купують з 1 квітня 2021 року.

Також регулятор підвищить із поточних 25% до 50% частки вартості непрофільних активів, що вираховуються з основного капіталу.

Зазначена вимога про відрахування вартості непрофільних активів з основного капіталу банків покликана спонукати банки активніше звільняти баланси від неліквідних активів, які здебільшого не приносять доходів, але часто відображаються за завищеною вартістю. Загальний вплив запланованих змін на достатність основного капіталу банків становитиме 2,5 в. п., йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА