14:22 02.12.2021

Запорізька АЕС уперше в історії вийшла на 100% потужність

2 хв читати
Запорізька АЕС уперше в історії вийшла на 100% потужність

Запорізька АЕС після підключення до енергосистеми 30 листопада енергоблоку №2 уперше у своїй 37-річній історії вийшла на 100-відсоткове завантаження встановленої потужності всіх шести енергоблоків, яке станом на 2 грудня становить 6040 МВт, повідомляється на сайті держпідприємства НАЕК "Енергоатом" у четвер.

"Вперше в історії Запорізька АЕС видає історичний максимум електроенергії для потреб населення та промисловості України", – сказав в.о. генерального директора Запорізької АЕС Дмитро Вербицький, слова якого наведено у повідомленні.

Як поінформували в НАЕК, досягти максимального рівня навантаження ЗАЕС стало можливим після успішної реалізації "Енергоатомом" масштабного проекту – розширення відкритого розподільчого пристрою (ВРП-750) станції та введення в роботу четвертої повітряної лінії 750 кВ – підстанції "Каховська".

"До введення в експлуатацію лінії і нового ВРП-750 кВ на ЗАЕС технічне обмеження становило 5300 МВт, що не дозволяло атомній станції видавати повну наявну потужність 6000 МВт", – пояснив Вербицький.

У свою чергу, як зазначив голова "Енергоатому" Петро Котін, компанія після запуску енергоблоку №2 ЗАЕС вперше у своїй історії працює 14 енергоблоками з наявних 15-ти.

"Під час нинішнього осінньо-зимового періоду "Енергоатом" стає не просто базовою, а основною генерацією, гарантуючи безпечне та стабільне проходження опалювального сезону", – наголосив Котін.

Наприкінці січня 2022 року "Енергоатом" планує також підключити до енергосистеми п'ятнадцятий енергоблок (№4 на Рівненській АЕС) – після перевантаження ядерного пального та виконання підготовчих робіт до вивантаження відпрацьованого ядерного пального (ВЯП) на Центральне сховище ВЯП.

Запорізька АЕС – найбільша в Європі атомна станція за встановленою потужністю. Її шість енергоблоків ВВЕР-1000 побудовані за проектом В-320. Перший енергоблок було введено в експлуатацію в грудні 1984 року, шостий - у жовтні 1995 року.

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА