17:15 29.11.2021

Газ для населення від "Нафтогазу" отримають лише учасники балансуючої групи

2 хв читати
Газ для населення від "Нафтогазу" отримають лише учасники балансуючої групи

НАК "Нафтогаз України" може здійснювати продаж газу для населення лише постачальникам, які входять до балансуючої групи.

Відповідне рішення закріплено постановлю уряду №1237 від 29 листопада 2021 року.

НАК "Нафтогаз України, ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" у період до 30 квітня включно здійснюватимуть продаж природного газу для потреб побутових споживачів за умови участі покупця в балансуючій групі, створеній згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів №1187 від 29 вересня 2021 року та Кодексом газотранспортної системи", - йдеться в оприлюдненій на "Урядовому порталі" у понеділок постанові.

Відповідно до постанови, нею внесено зміни до постанови №1236 від 9 грудня 2020 року про карантинні та обмежувальні заходи, пов'язані з боротьбою із СОVID-19, шляхом доповнення її п. 419.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" з 1 жовтня 2021 року почав постачати газ компаніям для подальшого його продажу населенню на новій договірній основі - балансуючої групи, відмовившись, зокрема, від договору з компанією "Йе Енергія" Дмитра Фірташа.

"Переваги нового підходу - балансуючої групи: європейський інструмент, ринковий сам по собі; безпека постачань - достатньо газу для населення; неможливість перепродажу; однакові умови - чесна конкуренція, прозора маржа постачальників для антимонопольного регулювання, для громад і політиків", - пояснив суть дії групи голова правління НАК Юрій Вітренко.

В Асоціації постачальників енергоресурсів агентству "Інтерфакс-Україна" підтвердили, що у всіх її членів, що постачають газ населенню, підписаний контракт із "Нафтогазом" на закупівлю ресурсу.

Вітренко пояснив, що до балансуючої групи входять постачальники газу побутовим споживачам (населенню), а за відбір газу для них несе відповідальність перед Оператором газотранспортної системи України (ОГТСУ) "Нафтогаз".

"У "Нафтогазу" договори, за якими ми продаємо постачальникам ті обсяги, які відбирають їх побутові споживачі", - пояснив голова правління НАК.

Він наголосив, що ціну газу для всіх компаній у межах балансуючої групи встановлено на рівні ціни, яка була встановлена "Нафтогазом" для компанії "Йе Енергія" попереднім керівництвом НАК на чолі з Андрієм Коболєвим - 7,42 грн.

Як пояснив Вітренко, для низки компаній це означає зниження ціни, проте назвав його справедливим.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА