13:10 30.10.2021

Молдова в листопаді отримуватиме газ із РФ за ціною $450 за 1 тис. куб. м, заявили в Кишиневі

2 хв читати
Молдова в листопаді отримуватиме газ із РФ за ціною $450 за 1 тис. куб. м, заявили в Кишиневі

Молдова в рамках контракту з "Газпромом" отримає в листопаді російський газ за ціною удвічі нижчою за ринкову, написав віце-прем'єр Молдови Андрій Спину в Telegram-каналі.

"У листопаді ціна буде в районі $450 за 1 тис. кубометрів, після ціна може і впасти залежно від біржової ціни газу. У нинішніх умовах ціна удвічі нижча за ринкову, і нижче, ніж та, що ми платили в жовтні ($790)", - заявив Спину.

Він зазначив, що в новому контракті взято формулу, запропоновану молдовською делегацією, яка базується на співвідношенні ціни газу та бензину на ринку. За його словами, оскільки це комерційні відносини між "Газпромом" і "Молдовагазом", тільки ці компанії можуть розкрити точну формулу.

За словами Спину, в угоді з "Газпромом" немає жодних політичних умов і не згадується Придністров'я. Спину додав, що стосовно боргу Кишинева сторони дійшли до того, що в 2022 році буде проведено аудит, який встановить точну суму заборгованості, після чого відбудуться нові переговори, за підсумками яких буде складено календар їх погашення.

У підсумку після триденних переговорів з 27 до 29 жовтня в Санкт-Петербурзі між главою "Газпрому" Олексієм Міллером, віце-прем'єром Молдови Спину і главою "Молдовагазу" Вадимом Чебаном сторони заявили про укладення довгострокового п'ятирічного контракту.

Згідно з контрактом, укладеним на жовтень місяць, Молдова отримує газ за ціною $ 790 за тисячу кубічних метрів. При цьому контракт передбачає отримання Республікою тільки 67% від необхідного обсягу. Російська сторона заявляла про готовність постачати Молдові газ за ринковою ціною зі знижкою в розмірі 25%, якщо країна виплатить борг у розмірі понад $700 млн. Влада Молдови у свою чергу стверджує, що запропонована "Газпромом" ціна вища за ринкову в регіоні, а для визначення розміру боргу необхідний незалежний аудит

У зв'язку з цим уряд Молдови схвалив введення режиму надзвичайного стану терміном на 30 днів – з 22 жовтня до 20 листопада. За словами прем'єра Молдови Наталії Гаврилиці, державній компанії Energocom доручено закупити необхідний обсяг природного газу з альтернативних джерел для забезпечення необхідного тиску в трубопроводах.

Цього тижня Молдова почала закуповувати газ на міжнародному ринку. Уряд доручив держкомпанії Energocom оголошувати щоденні тендери

"Нафтогаз" виграв тендер на поставку Energocom 0,5 млн куб.м газу і ще один тендер на 12,125 млн куб. м газу.

Крім того, Україна направила Молдові на поворотній основі 15 млн куб.м газу, щоб підтримати мінімальний тиск в газорозподільній мережі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА