14:55 29.10.2021

Шмигаль закликав тепловиків шукати альтернативне газу паливо, підвищувати енергоефективність мереж

2 хв читати
Шмигаль закликав тепловиків шукати альтернативне газу паливо, підвищувати енергоефективність мереж

Україна має серйозно підійти до питання використання альтернативних газу джерел для виробництва тепла, підвищення енергоефективності та енергозбереження, зокрема, у тепломережах та житлових будинках, вважає прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Хіба наразі не найкращий час задуматися про енергоефективність та енергозбереження? Це ті шляхи, які дадуть нам можливість проходити наступні опалювальні сезони з меншим стресом", - сказав прем'єр на засіданні президії Конгресу місцевих і регіональних влад в Одесі у п'ятницю.

Як приклад, він навів Волинську область і з посиланням на голову ОДА зазначив, що на Волині понад половина бюджетних котелень працюють на альтернативному паливі, зокрема на пелетах.

"Є альтернатива і спокійне проходження опалювального сезону. Звісно, напружено, але без стресу і без ризику того, що буде що-небудь зірвано", - констатував Шмигаль.

Він також нагадав про ініціативу президента України з наступного року розпочати велику програму енергоефективності та енергозбереження, спрямовану, зокрема, на енергомодернізацію великих житлових будинків та тепломереж.

"Реалізація програми приведе до значної економії. За даними Міністерства економіки, здійснивши енергоефективні заходи для комунальної сфери, ми можемо заощаджувати до $1,5 млрд на рік. Це зменшення втрат у тепломережах, будинках. Це ті напрями, які на піку цього напруженого сезону варто почати обговорювати, щоб реалізувати їх наступного літа та спокійно увійти в наступний опалювальний сезон", - висловив думку глава уряду.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський 12 жовтня анонсував впровадження програми енергозбереження у 2022 році, для реалізації якої наразі необхідно майже 300 млрд грн.

"Розроблено цю програму вже абсолютно детально... Ми бачимо, що цю програму можемо впровадити, і ми точно її впровадимо за підтримки фахівців та фінансової допомоги з боку Європейського Союзу. У будь-якому разі ми починатимемо це робити наступного року. Ми не можемо чекати, коли загрожує нам сусід (Росія - ІФ) відключенням або зменшенням обсягів газу", - заявив Зеленський під час брифінгу за підсумками 23-го саміту Україна-ЄС із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем та президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА