17:54 13.07.2021

Приватизація ОГХК стане потужним стартом великої приватизації - голова ФДМ

4 хв читати
Приватизація ОГХК стане потужним стартом великої приватизації - голова ФДМ

Приватизація ПрАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК), в управління якого передано Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська обл.), призначена на 31 серпня поточного року, стане потужним стартом великої приватизації, заявив глава Фонду держмайна (ФДМ) України Дмитро Сенниченко.

Відповідно до прес-релізу фонду у вівторок, під час робочої поїздки прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля і віце-президента Єврокомісії Мароша Шефчовича на ІГЗК Сенниченко констатував безпрецедентну політичну підтримку президентом України, урядом та Верховною Радою прозорої приватизації.

При цьому Шмигаль відзначив можливості розширення співпраці зі стратегічними партнерами країни, які відкриває розвиток добувної галузі.

"Україна має значний потенціал для того, щоб стати одним із лідерів світу у сфері видобутку критичної сировини та надійним постачальником її для партнерів по НАТО. Нарощування видобутку металів майбутнього дасть змогу розвивати в Україні нові галузі переробної промисловості, залучати інвестиції та створювати нові робочі місця. Переконаний, започаткування стратегічного партнерства з ЄС у цьому напрямі допоможе реалізувати це завдання", - зазначив прем'єр, слова якого наводяться в прес-релізі.

У свою чергу віце-президент ЄК наголосив на значному впливі надійних і стабільних постачань сировини за конкурентними цінами на цілі галузі економіки.

"Коли ми рухаємося до кліматично нейтральних та цифрових суспільств, багато ключових секторів – таких як відновлювані джерела енергії, електроніка, транспорт, аерокосмічна промисловість та оборонна сфера – залежать від надійного та стійкого постачання сировини за конкурентними цінами. Отже, сьогоднішній запуск стратегічного партнерства між Україною та ЄС щодо сировинних матеріалів переходить у вирішальну стадію. В Україні зберігається 20 із 30 найважливіших видів сировини, необхідних для декарбонізації економіки. Крім того, більш тісна інтеграція наших ланцюжків постачання сировини за сприяння географічного оточення – це спосіб мінімізувати несприятливі наслідки непередбачуваних зривів, продемонстрованих поточною глобальною пандемією", - заявив Марош Шефчович.

Сенниченко високо оцінив підтримку реформ в Україні з боку ЄС, зокрема програми приватизації, яка виконує відразу три основні завдання - викорінення корупції, залучення інвестицій у модернізацію галузей економіки та надходження до бюджету. За його словами, приватизація ОГХК стане чудовим прикладом досягнення цих цілей.

"Під час підготовки до приватизації нам вдалося зробити ОГХК привабливим об'єктом для інвесторів з усього світу: завдяки розкриттю інформації про сировинні запаси, ліквідацію корупційних схем і позбавлення олігархічних груп впливу на підприємство його прибутки зросли втричі - з 100 до 350 млн грн. Це зумовило зростання стартової ціни на EUR60 млн до EUR140 млн", - сказав голова ФДМ.

Він наголосив, що в усьому світі видобуток титану - це функція приватних інвесторів, а функцією держави є регуляторна діяльність, встановлення правил і ліцензування діяльності надрокористувачів.

"Приватизація ОГХК також покладає інвестиційні зобов’язання на майбутнього власника – вкласти не менше ніж 400 млн грн у модернізацію основних фондів компанії. Це сприятиме створенню нових робочих місць і розвитку видобувної сфери", - наголосив Сенниченко.

Приватизаційні умови також передбачають захист соціальних прав працівників компанії - новий власник не повинен допустити виникнення заборгованостей із зарплати, не може звільнити співробітників протягом шести місяців після приватизації.

Дата приватизаційного аукціону - 31 серпня 2021 року. Стартова ціна - 3,7 млрд грн, крок аукціону - 50 млн грн.

ДП "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" розпочало фактичну діяльність із серпня 2014 року, коли уряд України ухвалив рішення про передачу йому в управління майнових комплексів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (ІГЗК, Житомирська обл.). Потім було перетворено на ПАТ, а згодом - на ПрАТ.

Уряд у серпні 2016 року відніс ОГХК до списку компаній, що підлягають приватизації в 2017 році. Її терміни кілька разів відкладали, востаннє - у зв'язку з коронакризою і карантином.

ОГХК реалізує продукцію більш ніж до 30 країн світу та є одним із найбільших у світі виробників титанової сировини, займаючи 4% світового ринку. Основні ринки збуту - ЄС, Китай, Туреччина, а також США та країни Африки. Компанія видобуває руду для виробництва 20 тис. тонн титану на рік.

Серед фінансових умов приватизаційного конкурсу: інвестувати щонайменше 400 млн грн у модернізацію підприємства та виплатити дивіденди державі за 2020/2021 роки, якщо їх не буде сплачено до моменту продажу. Серед інших умов: не звільняти працівників протягом шести місяців і забезпечити соціальні гарантії перед працівниками, надавати воду комунальним підприємствам-споживачам.

ОГХК у 2020 році збільшила чистий прибуток у 4,2 разу порівняно з 2019 роком - до 369,18 млн грн, чистий дохід за минулий рік скоротився на 11,5% - до 3 млрд 127,63 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА