14:27 29.06.2021

Ціна газу в Європі подолала $400/куб. м після відмови "Газпрому" збільшувати транзит через Україну в липні під час великих ремонтів

2 хв читати
Ціна газу в Європі подолала $400/куб. м після відмови "Газпрому" збільшувати транзит через Україну в липні під час великих ремонтів

Спотова ціна газу в Європі подолала планку у $400 за 1 тис. куб. м на "сухих" підсумках українського бронювання додаткових газотранспортних потужностей на липень, коли зупиняться на ремонт головні експортні газопроводи "Газпрому".

Ф'ючерс на липень за індексом TTF на ICE Futures у понеділок закрився на позначці $398, у вівторок торги відкрилися на рівні $401. На 13:00 кч (момент завершення аукціону бронювання) він зріс до $409, а одразу після виходу його підсумків - підскакував до $414 за 1 тис. куб м. Наразі індекс дрейфує в межах $411.

Як повідомлялося, на аукціоні на додаткові - ті, що перериваються - транзитні потужності на липень (63,7 млн куб. м на добу), який відбувся у вівторок на платформі Regional Booking Platform, "Газпром" не став викуповувати їх.

У концерну на 2021 рік діє довгострокове бронювання українських потужностей обсягом 40 млрд куб. м - це 109 млн куб. м на добу; 15 млн куб. м твердих потужностей заброньовано додатково на аукціоні 21 червня - загалом 124 млн куб. м на добу. У червні "Газпром" прокачує через Україну в середньому по 124 млн куб. м на добу, повністю вибираючи заброньований обсяг.

Якщо аукціон на тверді потужності відбувається зі стовідсотковою реалізацією, може бути організований аукціон на потужності, що перериваються (залежно від можливостей оператора газотранспортної системи).

Раніше цього року "Газпром" не бронював потужності, що перериваються, - так було з аукціонами на травень і на червень. Однак на липень призначені планові ремонти на головних експортних магістралях концерну: "Північний потік" (170 млн куб. м на добу) стане на щорічну профілактику з 13 до 23 липня, "Ямал-Європа" (майже 100 млн куб. м на добу) - з 6 до 10 липня.

Баланс газового ринку Європи стає дедалі більш напруженим через невластиве сезонній закономірності падіння постачань СПГ; через планові ремонти знижуються і постачання трубопровідного газу. Закачування газу до підземних сховищ перебуває на мінімальних значеннях, що вже не залишає сумнівів у тому, що нову зиму Європа зустріне з напівпорожніми ПСГ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА