16:59 28.05.2021

"Укртатнафта" заявляє про готовність повністю забезпечити внутрішній ринок бензином

2 хв читати
"Укртатнафта" заявляє про готовність повністю забезпечити внутрішній ринок бензином

ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ Полтавської обл.) у відповідь на інформацію про можливе припинення "Білоруською нафтовою компанією" (БНК) постачань бензину марки А-95 в Україну, запевнила в готовності повністю компенсувати нестачу білоруського бензину на внутрішньому українському ринку.

"З урахуванням можливості збільшити переробку на ПАТ "Укртатнафта" майже вдвічі, дефіциту бензинів на ринку не виникне", - повідомляється в прес-релізі компанії в п'ятницю.

Крім того, як поінформували в "Укртатнафті", збільшення виробництва бензинів в Україні приведе до відповідного збільшення обсягів виробництва дизельного пального і скрапленого газу.

"Останніми роками залежність від постачань білоруського бензину на українському ринку становила майже 50%. Водночас ПАТ "Укртатнафта" забезпечувало постачання на внутрішній ринок бензинів до 43%", - зазначили в ПАТ.

Як повідомлялося з посиланням на галузеве видання encorr, БНК станом на 28 травня не підтвердила постачання бензину марки А-95 для українських контрагентів на червень, водночас постачання А-92 підтверджено в повному обсязі.

У консалтинговій групі "А-95" вважають, що в разі припинення постачань бензину А-95 з Білорусі на ринку може утворитися дефіцит, оскільки середньомісячні постачання білоруського А-95 у 2021 році дорівнювали 55 тис. тонн, або приблизно 50% ринку цієї марки.

У квітні цього року "Укртатнафта", після завершення планових ремонтних робіт на установці ЛЧ-24-7/68 із гідроочищення дизельного пального, збільшила випуск нафтопродуктів на 1,5 тис. тонн за добу або на 20%.

Раніше "Укртатнафта" також заявляла про готовність замістити імпорт російських нафтопродуктів, заявивши про технічні можливості збільшити завантаження технологічних установок і додатково виробити 120 тис. тонн нафтопродуктів за місяць.

Проектні виробничі потужності Кременчуцького НПЗ становлять 18,6 млн тонн нафти на рік. Ступінь використання обладнання в 2019 році становила 13,5%, у 2018-му - 12,7%.

У грудні 2020 року головний технолог "Укртатнафти" Юрій Голич повідомив про плани збільшення обсягу переробки нафти в 2021 році майже на 20% (на 0,55 млн тонн) - до 3,5 млн тонн. Загалом компанія планує вивести Кременчуцький НПЗ на рівень переробки близько 7 млн тонн нафти на рік.

НАК "Нафтогаз України" належить 43,05% акцій "Укртатнафти", ще по 28% контролюють структури екс-власників ПриватБанку та бізнесмена Олександра Ярославського.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА