13:52 20.05.2021

Зеленський підтримує розумне підвищення ренти на видобуток залізної руди

2 хв читати
Зеленський підтримує розумне підвищення ренти на видобуток залізної руди

Президент України Володимир Зеленський підтримує розумне підвищення ренти на залізну руду та збільшення податкових відрахувань металургійних підприємств в умовах високих світових цін на руду й металургійну продукцію.

"Ціна на металургію (її продукцію - ІФ), ви ж знаєте, наскільки вона збільшилася. Ціна ринкова зростає, дуже висока сьогодні ціна. Можна трохи збільшити і надходження в бюджет. Мені здається, це справедливо", - сказав глава держави на прес-конференції в Києві в четвер.

Зеленський назвав дуже "потужним" законопроект із поправками до Податкового кодексу, схвалений Кабінетом Міністрів 12 травня, який, за оцінками уряду, має збільшити надходження до держбюджету більше ніж на 60 млрд грн, зокрема завдяки підвищенню ренти на видобуток залізної руди.

"Вважаю, що це одна з найважливіших податкових реформ - збільшення податку на залізну руду", - сказав президент.

Він зазначив, що залізна руда належить українському народу і потрібно збільшувати податок "розумно, щоб ніхто не йшов у тінь".

"Але і надати можливість, щоб завдяки державним надрам заробляти 200-300%, коли у нас війна, коли нам складно, коли нічим платити пенсії, ми не дамо", - наголосив Зеленський.

Він додав, що знає, де в українській економіці перебуває тінь, і це фіксується. Як приклад успішної боротьби з нею він назвав нещодавно впроваджене державне регулювання цін на бензин і дизпаливо з прив'язкою їх до світових цін.

За словами глави держави, через значну частку тіньової економіки та її впливу на правоохоронців і фіскалів почала активно працювати над санкціями Рада національної безпеки і оборони (РНБО). Зеленський також анонсував нові санкції "щоп'ятниці".

"Малий і середній бізнес не платитимуть більше податків. Великому бізнесу потрібно допомогти людям і державі: вони допомагають державі, держава підтримує їх - ось і все", - заявив президент України.

Згідно з проектом, за новою шкалою ставка ренти на залізорудну сировину (ЗРС) залежатиме від індексу цін на ЗРС із 62-відсотковим вмістом заліза CFR China. Найвища становитиме 16% (за ціни вище ніж $180 тонна), потім 14% (від $150 до $180/тонна), 12% (від $120/тонна до $150/тонна), 8% (від $85 до $120/тонна), 3% (від $65 до $85/тонна) і, нарешті, 0,1% (нижче $65/тонна).

Наразі ставка становить 12% для індексу цін на ЗРС із 58-відсотковим вмістом заліза CFR China вище ніж $70/тонна і 11% в інших випадках.

Окрім того, в разі ухвалення законопроекту базою розрахунку ренти стане ціна кінцевої продукції (залізорудного концентрату, окатишів й аглоруди), тоді як сьогодні база - вартість залізної руди, видобутої до збагачення й огрудкування - $20-30тонна, а рента, відповідно, приблизно $3 за тонну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА