16:14 04.05.2021

Найбагатші американці заробили $195 млрд за перші 100 днів президентства Байдена

3 хв читати
Найбагатші американці заробили $195 млрд за перші 100 днів президентства Байдена

Статки 100 найбагатших американців за перші 100 днів президентства Джо Байдена зросли на $195 млрд, повідомляє Bloomberg.

Це пояснюється зростанням американського ринку акцій, швидкими темпами вакцинації та затвердженням пакета стимулів обсягом $1,9 трлн. Індекси S&P 500 і Dow Jones з моменту інавгурації Байдена додали понад 10%.

Між президентськими виборами та вступом Байдена на посаду 100 найбагатших американців заробили ще $267 млрд. Отже, з 4 листопада 2020 року, коли відбулися вибори, їхні статки збільшилися на $461 млрд. Для порівняння, між інавгурацією Дональда Трампа в 2017 році й останніми президентськими виборами в США ці мільярдери стали багатшими приблизно на $860 млрд.

За даними Федеральної резервної системи (ФРС) США, загальні статки 100 найбагатших американців сягнули $2,9 трлн порівняно з $2,5 трлн, якими володіють 50% найменш багатих жителів країни.

При цьому 10 найбагатших американців від дня минулорічних виборів заробили $255 млрд, а їхні загальні статки зросли до $1,2 трлн.

Основними драйверами збільшення багатства стали технологічні компанії, зокрема Amazon.com Inc. (SPB: AMZN), Facebook Inc. (SPB: FB) і Google, що належить Alphabet Inc. (SPB: GOOG), які виграли від зростання онлайн-активності в період пандемії. Індекс FANG (Facebook, Amazon, Netflix і Google) за останні 12 місяців підскочив на 94%, тоді як S&P додав 45%.

Засновник Amazon Джеф Безос, котрий є найбагатшою людиною у світі, цього року став багатший на $11,7 млрд, свідчать дані Bloomberg Billionaires Index. За час президентства Дональда Трампа його статки зросли на $120 млрд.

Статки глави Facebook Марка Цукерберга минулого четверга підскочили на $8,1 млрд завдяки сильній фінансовій звітності компанії.

Співзасновник Google Ларрі Пейдж від початку року заробив $26,6 млрд. Глава Tesla Inc. (SPB: TSLA) Ілон Маск із січня став багатший на $5,1 млрд.

Інвестори Воррен Баффет, котрий очолює Berkshire Hathaway (SPB: BRK.B), і глава Blackstone Group Стівен Шварцман також виграли від зростання ринку акцій.

Джо Байден у свої перші 100 днів президентства запропонував значне підвищення податків для найбагатших громадян, а також програми підтримки середнього й нижчого класів за допомогою витрат на інфраструктуру, соціальних витрат і стимулювальних виплат.

План, представлений президентом США під час звернення до Конгресу минулого тижня, передбачає підвищення прибуткового податку для 1% найбагатших громадян до 39,6% з поточних 37%. Податок на дохід від приросту капіталу може бути підвищений до того самого рівня для тих, хто заробляє понад $1 млн.

Американці, які входять в 1% найбагатших, наразі платять 40% від усіх федеральних податків на доходи, свідчать дані Податкової служби США (US Internal Revenue Service, IRS).

Білий дім також запропонував підвищити корпоративні податки, щоб фінансувати інфраструктурні витрати. Засновник Amazon Джеф Безос несподівано підтримав цю пропозицію.

"Ми очікуємо, що Конгрес і адміністрація разом знайдуть правильне та збалансоване рішення, яке підтримає або посилить конкурентоспроможність США", - зазначив він.

Демократи в Конгресі пропонують також інші способи усунення нерівності. Сенаторка Елізабет Воррен представила план податку для ультра-мільйонерів. Згідно з її проектом, статки громадян, які володіють понад $50 млн, мають обкладатися 2-відсотковим податком. Ставка податку може становити 3% для тих, чиї статки перевищують $1 млрд. Пропозицію навряд чи буде прийнято, враховуючи спротив президента й інших демократів, зазначає Bloomberg.

Незважаючи на пандемію, всі групи населення США минулого року збільшили свої статки, свідчать дані ФРС. Проте статки 1% найбагатших громадян у 2020 році збільшилися на $4 млрд - більше ніж 90% найменш забезпечених жителів.

Доходи населення США в березні підскочили на 21% у результаті третього раунду стимулювальних платежів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

Дефіцит е/е значний протягом майже всієї доби, за винятком годин активної роботи ВДЕ - "Укренерго"

"Нафтогаз" готовий надати свою інфраструктуру для оперативного підключення газової генерації е/е і забезпечити її газом - СЕО

Харків'яни та жителі області отримають збільшену субсидію та пільгу на електроенергію в неопалювальний сезон

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

США виділять понад $190 млн на підтримку енергосектору України протягом п'яти років

Рада викликала керівника БЕБ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА