15:50 15.01.2021

Січневий локдаун скорочує замовлення українським машинобудівникам, для легкої промисловості - критичний - думки

4 хв читати
Січневий локдаун скорочує замовлення українським машинобудівникам, для легкої промисловості - критичний - думки

Упроваджені в січні в Україні посилені карантинні обмеження не чинять безпосереднього впливу на роботу машинобудівних підприємств, проте через економію бюджетів клієнти скорочують замовлення і не завжди своєчасно розраховуються за продукцію, повідомили опитані агентством "Інтерфакс-Україна" підприємства.

"Оскільки ми виробляємо засоби індивідуального захисту органів дихання (ЗІЗОД), карантинні обмеження позначаються не дуже сильно: шахти мають функціонувати, а спускатися під землю без саморятівників заборонено. Проте деякі компанії переглядають інвестиційні бюджети та не оновлюють парк, наприклад, індивідуальних ізолювальних респіраторів для рятувальників, або приладів для перевірки й налаштування респіраторів. Приймають рішення просто виконати їх ремонт. Тому спад продажу є, але він незначний", - повідомив агентству Антон Сакович - голова ради директорів компанії DEZEGA, котра виробляє ЗІЗОД для українського ринку на заводі в Туреччині.

Він зазначив, що DEZEGA намагається перекрити цей спад зростанням на інших ринках або іншою продукцією.

Говорячи про постачання комплектуючих (зокрема з урахуванням упроваджених обмежень в інших країнах-постачальниках), Сакович повідомив, що точкові затримки існують.

"Але в нас є буфери для безперервного виробництва, а також можливість прискорити доставку за рахунок швидшої, але дорогої логістики. Ми вжили низку антикризових заходів на початку пандемії, щоб виключити збої виробництва, і наразі це дає свої результати", - розповів він.

У свою чергу директор з маркетингу АТ "Дніпроважмаш" В'ячеслав Пронський зазначив агентству, що локдаун сам по собі не чинить впливу на роботу підприємства, але з урахуванням впливу на економіку зберігаються відзначені й у весняний локдаун 2020 року проблеми: скорочення замовлень, зниження цін і високий ступінь невизначеності.

Водночас, за його словами, до цього переліку в грудні додалося стрімке (за деякими позиціями понад 50%) зростання цін на основні матеріали та комплектуючі (чавун переробний, сталевий і чавунний брухт, металопрокат, феросплави, формувальні матеріали), а також на енергоносії.

"На жаль, наш ринок має певну інерційність, і замовники поки що не готові до такого ж (у відсотках) підвищення цін на нашу продукцію. До того ж, з моменту узгодження ціни продукції до початку виготовлення зазвичай минає кілька місяців, і на момент закупівлі матеріалів уже неможливо переглянути погоджену ціну", - констатував Пронський.

Окрім цього, серед чинників впливу він відзначив невчасність надходження коштів.

"З одного боку, перша половина січня традиційно в цьому плані - "мертвий сезон". З іншого, заради збереження вищої ціни ми часто погоджуємося на більше відстрочення платежу, і це призводить до браку обігових коштів, зокрема, якого ми в січні зазнаємо", - зазначив директор з маркетингу.

Проте, наголошує він, на сьогодні вже видно завантаження виробництва замовленнями, орієнтовно, до кінця березня, і є підстави для отримання низки великих замовлень, які дають змогу завантажити "Дніпротяжмаш" більш рівномірно та повно на весь 2021 рік.

Тим часом найбільше вагонобудівне підприємства України - Крюківський вагонобудівний завод - прийняв рішення не працювати в період локдауну (зі збереженням частини заробітної плати).

"Завод у січні, в період локдауну, не працює, зокрема з урахуванням того, що січень традиційно складний місяць, а в січні поточного року ситуація посилюється ще і відсутністю замовлень на вагони та загальною критичною ситуацією у вагонобудуванні України", - зазначили на КВБЗ.

Критичними для ситуації в легкій промисловості вважає впроваджені в січні обмеження власник групи "Текстиль-Контракт", член президії Ради Федерації роботодавців України Олександр Соколовський.

"Упроваджений урядом "антиковідний" локдаун до 24 січня для підприємств легкої промисловості "убивчий", і за підсумками року тільки з цієї причини виробництво товарів скоротиться мінімум на 10%. Торішній локдаун лише у квітні дав 40-відсоткове падіння виробництва в легкій промисловості, а за підсумками року - мінус 10%. А зараз нас підкосять мертвим січнем, і буде мінус 10% по 2021 року, а це скорочення щонайменше на 10 тис. робочих місць у галузі", - зазначив він, додавши, що через падіння збуту постраждають усі: швейники, взуттєвики, виробники тканин, білизни й домашнього текстилю.

При цьому він нагадав, що січень - і так найскладніший місяць, коли торгівля традиційно просідає, а витрати на оренду, зарплати та комунальні платежі потрібно платити.

"Дуже хочеться зберегти команду професіоналів, але зробити це після локдауну буде вкрай складно", - резюмує Соколовський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в понеділок опустив офіційний курс гривні на 24 коп.

Попит на зарядні станції в мережі "Епіцентр" зріс більш ніж увосьмеро

"Метінвест" у I кв. скоротив виробництво сталі на 4%, коксу на 11%, наростив окатишів майже на третину

DIM спільно з банком "Глобус" запускає іпотечну програму для ЖК А136

Дефіцит е/е зменшився через потепління, але залишається суттєвим ввечері та вночі - "Укренерго"

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА