14:49 22.10.2020

Поточний рахунок платіжного балансу у 2020 році буде зведено з профіцитом 2,9% ВВП - НБУ

1 хв читати
Поточний рахунок платіжного балансу у 2020 році буде зведено з профіцитом 2,9% ВВП - НБУ

Національний банк України (НБУ) погіршив прогноз зведеного рахунку платіжного балансу у 2020 році з профіциту на рівні 4,4% ВВП (у липневому прогнозі) до профіциту в 2,9% ВВП, повідомляється на сайті регулятора в четвер.

"Поточний рахунок платіжного балансу в 2020 році буде зведено з профіцитом близько 3% ВВП, утім в наступні роки він знову повернеться до дефіциту", - йдеться в повідомленні.

Нацбанк зазначив, що коронакриза значно здешевила енергоносії, знизила попит українців на імпортні товари і подорожі за кордон, а також попит бізнесу на інвестиційну продукцію.

Водночас зовнішня кон'юнктура для основних товарів українського експорту була сприятливою, в результаті темпи падіння експорту за підсумками цього року будуть значно нижчі за імпорт, що зумовить формування профіциту поточного рахунку, вважає центробанк.

Згідно з прогнозами регулятора, у 2021 році дефіцит поточного рахунку платіжного балансу становитиме 2,3% (у липневому прогнозі 2,8%), у 2022 році - розшириться до 5,1% (4,5%).

Центробанк пояснив, що повернення до дефіциту в наступні роки зумовить відновлення економіки, яке супроводжуватиметься розширенням і споживчого, і інвестиційного імпорту, а також пожвавлення світової економіки, яке вплине на подорожчання енергоносіїв.

"Водночас Україна отримуватиме менші доходи від транзиту газу як цього, так і наступного року", - зазначив Нацбанк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА