13:36 22.03.2021

Законодавець урегулював можливість стягувати балансову вартість за неповернення обладнання зі звільненого дистанційного працівника - юрист

2 хв читати
Законодавець урегулював можливість стягувати балансову вартість за неповернення обладнання зі звільненого дистанційного працівника - юрист

Можливість стягувати балансову вартість за неповернення обладнання зі звільненого дистанційного працівника є однією з найважливіших новацій регулювання дистанційної роботи, вважає юрист київського офісу Baker McKenzie Ганна Степанова.

"З точки зору роботодавця найважливіші зміни - можливість укласти договір про повну матеріальну відповідальність з дистанційними працівниками, стягувати балансову вартість за неповернення наданого обладнання в разі звільнення дистанційного працівника", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи ухвалені на початку лютого зміни до законодавства щодо регулювання дистанційної роботи (законопроект №4051).

Крім того, Степанова наголосила на важливості узаконеної можливості здійснювати інструктажі та ознайомлювати працівників із наказами дистанційно, а також важливості прямої норми закону, згідно з якою дистанційний працівник сам несе відповідальність за безпеку на робочому місці.

Юрист зазначила, що на законопроект № 4051 "давно чекали роботодавці, адже він урегулював багато питань, які тривалий час залишалися без уваги".

Зокрема, тепер розмежовано поняття дистанційної та надомної роботи, дозволено поєднання дистанційної роботи з роботою в офісі, запроваджено поняття періоду відключення (часу для відпочинку, коли дистанційний працівник може не виходити на зв'язок), врегульовано питання забезпечення обладнанням, виплати компенсацій за використання власного або орендованого обладнання, відшкодування витрат дистанційного працівника.

Водночас Степанова наголосила, що "більшість цих питань необхідно врегульовувати трудовим договором".

Вона також зазначила, що, оскільки зміни до законодавства щодо дистанційної роботи набули чинності нещодавно, оцінити їхні мінуси повною мірою можна буде, коли компанії почнуть застосовувати нові норми на практиці.

"Впровадження альтернативних форм організації праці є актуальною темою протягом уже кількох років, що зумовлено стрімким розвитком сучасних технологій, які дають змогу ефективно виконувати роботу поза традиційним офісом. Поштовхом до врегулювання дистанційної роботи став карантин, запроваджений минулого року через пандемію коронавірусу", - сказала Степанова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА