13:54 17.06.2020

Moody's слідом за суверенним підвищило рейтинги 6 українських банків і переглянуло прогноз на "позитивний"

3 хв читати
Moody's слідом за суверенним підвищило рейтинги 6 українських банків і переглянуло прогноз на "позитивний"

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service 16 червня підвищило рейтинги Приватбанку, Ощадбанку, Укрексімбанку, Райффайзен Банку Аваль, Сбербанку (всі - Київ) і банку "Південний" (Одеса) та переглянуло прогноз зі "стабільного" на "позитивний", при цьому знизило базову оцінку кредитоспроможності (BCA) Укрексімбанку з "caa1" до "caa2", повідомляється на сайті агентства.

"Після підвищення суверенного рейтингу України до "B3" Moody's підвищило рейтинги шести банків. Враховуючи, що більшість українських банків мають значні запаси внутрішніх державних облігацій, їхні BCA обмежені суверенним рейтингом країни, й це обмеження нині зменшено завдяки поліпшеній кредитоспроможності уряду", - йдеться в релізі.

Воно уточнило, що BCA п'яти інших банків були підвищені на один щабель: Ощадбанку - до "caa1", а чотирьох банків інших банків - до "b3". ВСА Ощадбанку нижче через високий рівень проблемних кредитів і санкцій, накладених на банк урядом України, пояснюється в релізі.

Moody's зазначає, що зниження BCA Укрексімбанку відображає істотне погіршення його капіталу після великих збитків у першому кварталі 2020 року. "BCA залишається обмеженим через високу залежність від ринкового фондування і посилення тиску на якість активів через погіршення економічних і операційних умов в Україні", - зазначили аналітики.

У повідомленні зазначається, що довгостроковий рейтинг ризику контрагента Укрексімбанку залишений на рівні "b3", тоді як п'яти іншим банкам підвищений до "b2".

Одночасно Moody's підвищило на один щабель рейтинг довгострокових депозитів у національній валюті Укрексімбанку і єврооблігацій (до "b3") і короткострокових депозитів в інвалюті (Caa1), з огляду на високу ймовірність підтримки з боку уряду.

Агентство наголошує, що підвищило рейтинги довгострокових депозитів у національній та іноземній валюті всіх шести банків, а також на дві-три ступені рейтинги за національною шкалою чотирьох банків: Ощадбанку, "Південного", Ощадбанку і Райффайзен банку Аваль.

Згідно з релізом, підвищення BCA ПриватБанку відображає, зокрема, стабільні показники прибутковості і низьку залежність банку від ринкового фінансування, а також дуже високий рівень ліквідних активів.

Стосовно Ощадбанку Moody's вказує на його великий портфель ОВДП, високий рівень ліквідних активів і недавно покращений буфер капіталу, однак звертає увагу також на раніше високий рівень проблемних кредитів і низьку рентабельність.

ВСА Райффайзен банку Аваль, згідно релізу, ґрунтується на хорошому буфері капіталу банку, високій прибутковості, а також на високій ліквідності і незначній залежності від ринкового фінансування.

Щодо банку "Південний" аналітики Moody's очікують продовження прибуткової діяльності, що підтримує рівень капіталізації, і обмежену залежність від ринкового фондування, що разом із достатнім буфером ліквідності компенсує перспективу погіршення якості активів і умов роботи в Україні.

Згідно з повідомленням, підвищення рейтингів української дочки російського Ощадбанку, в першу чергу, обумовлено нещодавнім зміцненням капітальної позиції банку після підтримки материнського банку в 2019 році і поверненням до прибутковості завдяки зниженню витрат і розформуванню низки резервів.

Moody's очікує, що Ощадбанк залишиться прибутковим і добре капіталізованим у 2020 році, з огляду на невелику частку у нього позичальників, порушених викликаними коронакризою обмеженнями.

Як повідомлялося, Moody's 12 червня підвищив довгостроковий рейтинг емітента і рейтинг пріоритетних незабезпечених зобов'язань (єврооблігацій) уряду України до рівня "b3" з "сaa1", прогноз рейтингів - "стабільний".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

Вартість завершення першого етапу валютної лібералізації оцінюють у $5,5 млрд

Прийом заявок до ДАР на отримання дотацій на оброблювану землю від фермерів деокупованих територій стартує 1 травня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА