19:19 22.10.2019

Кабмін перепідпорядкував ДІЯРУ Мінекоенерго, в УЯТ вважають, що це суперечить законодавству

2 хв читати
Кабмін перепідпорядкував ДІЯРУ Мінекоенерго, в УЯТ вважають, що це суперечить законодавству

Кабінет Міністрів України передав Державну інспекцію ядерного регулювання (ДІЯРУ) в підпорядкування Міністерству енергетики та охорони довкілля.

Внесення змін до схеми спрямування і координації центральних органів виконавчої влади Кабміну через його відповідних членів закріплено постановою №879 від 20 жовтня 2019 року, текст якої оприлюднено на урядовому порталі.

Таким чином, окрім ДІЯРУ, управління через Мінекоенерго здійснюватиметься Держагентством лісових ресурсів, Держагентством рибного господарства, Держінспекцією енергетичного нагляду, Держагентством з енергоефективності та енергозбереження, Держагентством з управління зоною відчуження, Держслужбою геології та надр, Держагентством водних ресурсів, Державною екологічною інспекцією.

Водночас в Українському ядерному товаристві (УЯТ) вважають, що таке перепідпорядкування ДІЯРУ від Кабміну Мінекоенерго прямо суперечить низці законів України, міжнародних конвенцій і гарантійним угодам між Україною та ЄБРР, ратифікованим Верховною Радою.

"Таке рішення уряду порушує наступні норми закону "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку": "розмежування функцій державного управління у сфері використання ядерної енергії і державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки", а також "орган державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки є незалежним від державних органів, установ і посадових осіб, діяльність яких пов'язана з використанням ядерної енергії, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян", - йдеться в листі УЯТ на ім'я прем'єра Олексія Гончарука.

В УЯТ також зазначають, що таке рішення порушує міжнародні зобов'язання країни, зокрема ратифіковану Україною конвенцію про ядерну безпеку та об'єднану конвенцію про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та безпеку поводження з радіоактивними відходами.

Автори звернення також вказують на порушення міжнародних норм МАГАТЕ, викладених у INSAG-17 про незалежність регулювального органу з ядерної та радіаційної безпеки від державних структур управління.

Крім того, в УЯТ звертають увагу, що рішення Кабміну про перепідпорядкування та координацію діяльності ДІЯРУ прямо порушує зобов'язання України, передбачені гарантійною угодою між Україною та ЄБРР щодо кредитування підвищення безпеки АЕС України.

"Там сказано, що Україна "забезпечує, щоб ДІЯРУ залишався незалежним ядерним регулюючим органом, і (...) щоб він функціонально був відокремлений від будь-якого іншого органу або організації, що займається питаннями просування або використання ядерної енергії, включаючи виробництво електроенергії, в цілях забезпечення ефективної незалежності від надмірного впливу у прийнятті рішень із своїх нормативних питань", - наголошується в листі.

У зв'язку з цим УЯТ просить прем'єр-міністра скасувати норму про перепідпорядкування ДІЯРУ Мінекоенерго, оскільки це, зокрема, може прямо привести до крос-дефолту в EUR600 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

Дефіциту електроенергії немає, "Укренерго" довелося обмежувати ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА