20:30 20.05.2019

Новий власник "Кузні на Рибальському" не згортатиме потужності

3 хв читати
Новий власник "Кузні на Рибальському" не згортатиме потужності

Голова асоціації "Укрсудпром" Віктор Лисицький вважає, що бізнесмен Сергій Тігіпко, котрий купив восени 2018 року за $ 300 млн у президента Петра Порошенка ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" (Київ) не буде згортати виробничі потужності суднозаводу і висловлюється за якнайшвидшу підготовку держпрограми кораблебудування, яка відповідатиме новим загрозам обороноздатності країни.

"Упевнений, що Тігіпко не буде згортати потужності "Кузні на Рибальському": суднозавод здатний будувати, зокрема, складні малі кораблі і ефективно брати участь у відновленні боєготовності ВМФ України", - сказав глава "Укрсудпрому" в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

"Сьогодні всьому судпрому України, включно з "Кузнею на Рибальському", вкрай потрібна повноцінна довгострокова держпрограма кораблебудування, що відповідає новим загрозам обороноздатності держави", - підкреслив він.

Відповідаючи на питання про озвучені днями в ЗМІ екс-заступником голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрієм Портновим сумніви щодо цілей і ринкової вартості угоди з купівлі "Кузні на Рибальському", Лисицький сказав: "Можливо, ця сума і виглядає великою. Але якщо врахувати, що покупка суднозаводу здійснена в умовах війни на Донбасі, можна припустити, що вартість угоди могла включати, зокрема, ризики військового часу в країні".

ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" (раніше – ПАТ "Ленінська кузня") - одне з відомих на ринку підприємств судпрому України. До середини листопада 2018 року основним акціонером ПрАТ з пакетом у 73,9067% акцій приватизованого в 1995 році суднозаводу виступало ПАТ ЗНКІФ "Прайм Ессетс Капітал" (раніше - "Фонд "Петра Порошенка", Київ), другим за величиною акціонером з пакетом у 20,1280% акцій виступав ПАТ "ЗНКІФ "ВІК", що сконцентрував активи народного депутата Ігоря Кононенка. У вересні 2018 року група "ТАС" Тігіпка повідомила про попередню домовленість щодо покупки суднозаводу, в листопаді корпоративні інвестфонди "Прайм Ессетс Капітал" і "ВІК" повідомили про підписання з кіпрською Еwins Ltd пакета документів стосовно продажу "Кузні на Рибальському". Тоді ж в листопаді ПрАТ офіційно повідомило в системі розкриття інформації НКЦБФР про придбання кіпрською компанією сумарного пакета акцій суднобудівного в розмірі 94,0348%, Максимальна оцінка вартості придбаного пакета, за даними емітента - $ 300 млн.

В умовах зовнішньої агресії ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" освоїло виробництво нових розробок оборонного призначення і сьогодні є виконавцем державного оборонного замовлення (ДОЗ) з будівництва для військових держзамовників, зокрема, малих броньованих артилерійських катерів (МБАК) "Гюрза-М" і десантно -штурмових катерів проекту "Кентавр". У жовтні 2018 року ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" презентувало потенційним замовникам проект нового ракетного патрульного катера під шифром "Лань", розглянутого в оборонному секторі одним з елементів посилення боєздатності ВМС ЗСУ в акваторії Азовського моря.

У 2016 році уряд України надав ПАТ "Ленкузня" право на здійснення експорту товарів військового призначення власного виробництва та імпорту товарів військового призначення в інтересах власного виробництва терміном до 1 червня 2018 року, в 2017 році з урахуванням перейменування підприємства в ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" його повноваження спецекспортера продовжені терміном до 1 січня 2021 року.

За підсумками роботи в 2018 році, згідно з попередніми даними компанії, ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" збільшило чистий прибуток за МСФЗ у порівнянні з 2017 роком на 77,84% - до 33,12 млн грн.

Як повідомлялося, Портнов, котрий повернувся днями в Україну після п'ятирічної відсутності в країні, заявив у ЗМІ, що ініціюватиме перевірку угоди з купівлі Тігіпком у Порошенка "Кузні на Рибальському". "Ми повинні перевірити угоду, яку нібито провели за $ 300 млн Тігіпко і Порошенко, - це явне відмивання незаконно викрадених коштів", - заявив він. Екс-заступник голови АП стверджує, що угода проходила через офшорні компанії і його команді зрозуміла "вся комбінація". Як заявив Портнов, "Кузня на Рибальському" - одне з ключових питань, за яким він має намір переслідувати Порошенка.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Нафтогаз" упровадив внутрішній регламент REMIT

"Київтеплоенерго" поміняло на Солом'янці пошкоджену ділянку тепломережі під залізничними коліями без перекриття руху

IFC має намір профінансувати будівництво "Галнафтогазом" ВЕС 150 МВт

DFC і Proparco мають намір надати по $50 млн ЄБРР у 2025 р. для покриття ризиків із торговельного фінансування України

НАБУ направило до суду справу про завдання збитків ДП "Укрспирт" на 55 млн грн

"Укрнафта" планує побудувати у 2024 р. ще близько 100 МВт газової генерації

"Метінвест" має стратегію переходу до виробництва "зеленої" сталі, є проєкти з нарощування випуску окатишів DRI - CСO

НБУ очікувано знизив облікову ставку до 13%

"Енергоатом" найближчими днями виведе в плановий ремонт енергоблок 1000 МВт

"Київтеплоенерго" придбає 15 когенераційних установок сумарною потужністю 60,5 МВт за 1,125 млрд грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА