17:30 30.01.2019

Україна має намір стимулювати сортування та спалювання відходів - Концепція енергетичної утилізації сміття в Україні

2 хв читати
Україна має намір стимулювати сортування та спалювання відходів - Концепція енергетичної утилізації сміття в Україні

 В Україні розроблено перелік законодавчих стимулів для роздільного збирання, вивезення та перероблення побутових відходів, а також подальшого генерування енергії з них.

Пропоновані заходи містяться в Концепції енергетичної утилізації сміття в Україні, розробленій Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України спільно з Київською міськдержадміністрацією та Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Документ було представлено у вівторок на конгресі "Бізнес для розумних міст" у Києві.

Зокрема, у концепції пропонується запровадити систему гарантій і стимулів для інвестування у сферу енергетичної утилізації відходів, а також гарантувати підприємству-переробнику постачання встановлених договором обсягів сміття.

За органами місцевого самоврядування хочуть закріпити право призначати єдиного оператора (ЄО) щодо поводження зі сміттям. Останні укладатимуть довгострокові угоди на перероблення сміття, послуги з його вивезення та захоронення. Це дасть змогу залучити приватний капітал у галузь, вважають автори концепції.

Новий закон про житлово-комунальні послуги передбачає поняття тарифу на поводження з відходами. При цьому немає механізму розрахунку його компонента - плати за перероблення, через що інвестор не має гарантії стабільного джерела доходів, йдеться в документі. Тому пропонується встановити чіткі правила тарифоутворення на послуги з енергетичної утилізації відходів, застосувати стимулювальне тарифоутворення та встановити тривалий період дії тарифів.

Як зазначено в концепції, податок на захоронення відходів необхідно підвищити, тоді цей спосіб поводження зі сміттям стане не таким вигідним, як, приміром, спалювання. На сьогодні податок в Україні становить EUR0,15 за тонну, тоді як у країнах Європи - від EUR20 до EUR107.

У концепції зазначено, що спалювання близько 10 млн тонн сміття, які накопичуються в Україні щорічно, дасть змогу замістити близько 1 млрд куб. м природного газу, або 3,5 млн Гкал теплоенергії, або 1,2 млрд кВт-год е/е.

На сьогодні для виробництва теплоенергії використовують лише 2,5% побутових відходів, що накопичуються в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

Дефіцит е/е значний протягом майже всієї доби, за винятком годин активної роботи ВДЕ - "Укренерго"

"Нафтогаз" готовий надати свою інфраструктуру для оперативного підключення газової генерації е/е і забезпечити її газом - СЕО

Харків'яни та жителі області отримають збільшену субсидію та пільгу на електроенергію в неопалювальний сезон

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

Рада викликала керівника БЕБ

"Укренерго" обмежить промспоживачів і бізнес із 18:00 до 23:00, не виключає можливості аварійних відключень населення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА