11:52 15.09.2018

Закінчення договору про транзит з Україною, невизначеність навколо Півнпотоку-2 створюють ризики для експорту газу з РФ – ЦБ Росії

2 хв читати
Закінчення договору про транзит з Україною, невизначеність навколо Півнпотоку-2 створюють ризики для експорту газу з РФ – ЦБ Росії

Експорт газу з РФ може опинитися в зоні ризику, попереджає Банк Росії в традиційній доповіді про грошово-кредитну політику.

У другому кварталі 2018 р. експорт газу зростав високими темпами (+10%), нагадує ЦБ. Розширення поставок "повністю забезпечувалося за рахунок Європи на тлі збільшення споживання і зменшення видобутку в ЄС у січні-травні 2018 року", – наголошується в доповіді.

"Водночас близько половини російського газу в Європу в 2017 р. надходило транзитом через територію України. Закінчення договору про транзит наприкінці наступного року і невизначеність, пов'язана з альтернативним трубопроводом Північний потік – 2", створюють ризики для експорту природного газу надалі", – йдеться в документі.

"Газпром" у 2018 році б'є рекорди експорту в Європу, причому зростання поставок фіксувалося не тільки в холодні місяці. За підсумками року експорт у далеке зарубіжжя може вийти за межі річних контрактних кількостей (205,3 млрд куб. м)", зазначав наприкінці червня керівник "Газпрому" Олексій Міллер. "Досягнення максимального рівня річних контрактних кількостей за всіма експортними контрактами сумарно – це, без сумніву, нова система координат", – наголосив глава "Газпрому".

"Думаю, що рубіжним періодом можна назвати межу 2019 і 2020-го року. 31 грудня 2019 року – 1 січня 2020 року. Саме на цей період у нас з вами припадає закінчення терміну дії контракту на постачання газу в Україну, закінчується контракт на транзит через територію України (...) У березні 2020 року закінчується газотранспортна угода щодо "Ямал-Європа" (польська ділянка). Планові цифри введення "Північного потоку-2" – кінець 2019 року, введення в експлуатацію першої і другої нитки "Турецького потоку" – кінець 2019 року, початок постачань газу до Китаю газопроводом "Сила Сибіру" – 20 грудня 2019 року. Я думаю, що можна погодитися, що це рубіжний період", – зазначив О.Міллер.

США погрожують санкціями учасникам "Північного потоку-2", вважаючи його шкідливим для конкуренції на європейському енергетичному ринку та потенційною політичною "зброєю". Можливість санкційного тиску на проект будівництва газопроводу підтвердив цього тижня під час візиту до Москви голова Міненерго США Рік Перрі. Росія заперечує політичну складову в проекті, називаючи його виключно комерційним і вигідним для європейських споживачів, звинувачуючи, у свою чергу, Вашингтон у використанні санкційного механізму в бізнес-цілях – для просування СПГ зі США на ринок Європи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА