15:30 14.08.2018

ЄБА наполягає на усуненні законодавчих протиріч при працевлаштуванні іноземців

2 хв читати

Урядова постанова №322 від 25 квітня 2018 року, що набула чинності з 1 червня, створює законодавчу колізію при оформленні тимчасової посвідки на проживання для іноземців в Україні, вважають експерти Європейської бізнес асоціації (ЄБА).

"Йдеться про три головних протиріччя. Так, у новій редакції закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" від 29 квітня 2018 року тимчасову посвідку на проживання видає міграційна служба протягом десяти днів. Відповідно ж до постанови Кабміну №322 цей період збільшується до 15 днів. Також існує різниця в тому, що, згідно із законом, документи на продовження дії посвідки на проживання потрібно подавати не пізніше, ніж за десять днів до її завершення, а згідно з постановою - не пізніше ніж за 15 днів ", - повідомила ас асоціації в прес-релізі у вівторок.

Крім цього, відповідно до закону документи на отримання тимчасового дозволу на проживання може подавати представник за дорученням від іноземця, про що в постанові не зазначено.

"Відповідно до постанови впроваджується ID-картка іноземного громадянина, що містить його біометричні дані. Це унеможливлює подання документів за дорученням", - пояснюють експерти ЄБА.

"Бізнес підтримує оновлення та автоматизацію процесів. Однак, важливо забезпечити наявність технічного обладнання. А вже потім вводити зміни, щоб причиною відмов у отриманні посвідки на проживання не став виключно дефіцит технічних можливостей", - наголошують в асоціації.

Також, відповідно до закону співробітник міграційної служби, який отримав документи від іноземця, має видати опис прийнятих документів із підписом і зазначенням дати. Постанова таку норму не закріплює. "Є побоювання, що це може створювати можливості для недобросовісних маніпуляцій", - вважають в ЄБА.

"На думку ЄБА, при оформленні тимчасової посвідки на проживання потрібно керуватися передусім законом, а до постанови №322 слід внести зміни, щоб правові норми були узгоджені між собою. Крім цього, постанова як підзаконний акт не може суперечити закону, котрий має вищу юридичну силу", - підсумовує ЄБА в повідомленні.

Україні слід виробити якісну міграційну політику і розробити зрозумілі правила для працевлаштування іноземних громадян, оскільки ринок праці вимагає якісних фахівців, зазначає виконавчий директор асоціації Ганна Дерев'янко.

"За попередніми підрахунками, кількість трудових мігрантів-українців за кордоном налічує близько 5 млн. Виникає ситуація, коли наші люди їдуть працювати з країни, а якісні іноземні фахівці мають пройти довгий шлях, щоб влаштуватися у нас на роботу", - цитує прес-служба Г.Деревянко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДП "Ліси України" відсторонили від тендера на постачання деревини для ЗСУ

Україна може пройти зиму з мінімально можливими відключеннями - голова Держенергонагляду

Екологічні збитки від знищення окупантами харківського "Епіцентру" перевищують 860 млн грн

ФДМ оголосив конкурс із відбору трьох незалежних членів наглядової ради держенерготрейдера "ЕКУ"

НКРЕКП ухвалила постанову для стимулювання будівництва нової генпотужності та energy storage

Експорт української кукурудзи в червні досяг 2,2 млн тонн, у липні-серпні знизиться в очікуванні нового врожаю - аналітики

Кабмін схвалив Національний план з енергетики та клімату – заступник міністра економіки

"Київтеплоенерго" відремонтувало понад 50% запланованих до ремонту у 2024р 1300 будинкових лічильників тепла

СЕО титанової "Велти" Бродський зацікавився подробицями санкцій на активи Фірташа в частині Мотронівського ГЗК

Офіційний курс гривні у вівторок послабився ще на 10 коп. - НБУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА