17:52 30.01.2018

Канада обіцяє Кривому Рогу дотримуватися екостандартів у залізорудному проекті Black Iron

4 хв читати
Канада обіцяє Кривому Рогу дотримуватися екостандартів у залізорудному проекті Black Iron

Кривий Ріг готовий підтримати реалізацію канадською компанією Black Iron проект будівництва гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК) із випуску концентрату на Шиманівському родовищі залізних руд за умови дотримання суворих екологічних норм, повідомив міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул 26 січня на зустрічі з послом Канади Романом Ващуком та представниками Black Iron.

"Усі роботи виконуватимуть не лише за українськими екологічними, але і за канадськими стандартам.и Наше законодавство для інвесторів вимагає, щоб дотримувалися не лише місцеві норми, а й жорстко були витримані наші правила і вимоги з охорони навколишнього середовища", - процитовано в повідомленні мерії канадського посла.

Згідно з ним, сторони обговорили питання розміщення та будівництва Шиманівського ГЗК, зазначивши, що процедуру оформлення земельної ділянки "вже практично завершено".

Президент Black Iron Михайло Спектор 25 січня в Давосі в кулуарах "Українського сніданку", організованого Фондом Віктора Пінчука ", сказав агентству "Інтерфакс-Україна", що земельні процеси" не до кінця вирішені", не вдаючись до інших деталей.

Місцеве криворізьке видання "Перший міський" уточнило, що із загальної території майбутнього підприємства в 122 га невирішеним залишається питання із земельною ділянкою, що належить Міністерству оборони і на якому заплановано розташувати промислову зону. "Зараз на ділянці розташовано недіючий полігон. Канадські фахівці стверджують, що готові придбати новий аналогічний за площею ділянку землі для військових і обладнати там новий полігон за всіма стандартами НАТО. Натомість відомство має відмовитися від потрібної зони на користь міста", - пише "Перший міський".

Як стверджує видання з посиланням на канадського посла, кілька канадських фірм готові фінансувати проект, проте М.Спектор повідомив агентству, що про конкретні домовленості говорити наразі передчасно.

"Наразі немає особливо що коментувати. Поки що (пошук партнерів для реалізації проекту - ІФ) у процесі. Є натяки на позитивний розвиток", - сказав він.

Розповідаючи про ситуацію на ринку залізорудної сировини, президент Black Iron зазначив, що відкат цін від нещодавніх локальних максимумів не загрожує життєздатності проекту.

"(Проект) не такий оптимістичний, як був раніше, але цілком життєздатний", - наголосив М.Спектор.

Як повідомлялося, Black Iron у жовтні 2010 року придбала у Geo Alliance Group Limited інвестиційну групу EastOne українського бізнесмена Віктора Пінчука кіпрську "дочку" Geo-Alliance Ore East Limited разом з ліцензіями за $13 млн, перейменувавши її потім на BKI Cyprus. Основні активи - 99% у ТОВ "Шиманівський Стіл" і "Зеленівський Стіл" (обидва - Дніпро) з ліцензіями на розробку відповідних родовищ залізних руд терміном, відповідно, до 1 листопада 2024 і 1 листопада 2014 року.

У липні 2013 року після низки проблем з реалізацією проекту Black Iron повідомила про угоду з найбільшою українською гірничо-металургійною групою "Метінвест" з розвитку своїх залізорудних активів. Metinvest B.V. заплатила Black Iron Inc. $20 млн і придбала 49% в BKI Cyprus. Однак пізніше "Метінвест" вийшов з проекту.

Станом на середину листопада минулого року капіталізація Black Iron становила 20 млн канадських доларів, а обіговий капітал на кінець вересня дорівнював $5,2 млн.

Наприкінці минулого року Black Iron представила оновлене техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) проекту випуску концентрату на Шиманівському родовищі залізних руд, що передбачає його реалізацію в два етапи зі скороченням обсягу інвестицій на першому до $435,8 млн.

Згідно з ТЕО для збільшення потужностей з 4 млн тонн на рік до 8 млн тон на рік 68-відсоткового Fe-концентрату на другому етапі, початок якого заплановано через три роки після першого, буде потрібно ще $312,2 млн, тоді як в 2014 році загальний обсяг інвестицій для випуску 9,9 млн тонн на рік оцінювався в $1,097 млрд.

Згідно з оновленим ТЕО, чисту приведену вартість проекту (NPV) знижено з $2,6 млрд до $1,66 млрд, чисту внутрішню норма прибутковості (IRR) - з 39% до 36,1% за збільшеної з 8% до 10% ставки дисконтування.

ТЕО розрахована на довгостроковому прогнозі вартості 62% концентрату в $61,88 за тонну (CFR в порт Китаю) з премією $7,21 за кожен додатковий процентний пункт вмісту заліза, тоді як в грудні минулого року індикатор 62% Fe дорівнював $ 69,95 за тонну.

Зазначається, що проведена в 2014 році оцінка будівництва підприємства базувалася на курсі гривні на рівні 8 грн/$1, тоді як в оновленому проекті вона закладена на рівні 28 грн/$1. Завдяки такій значній девальвації національної валюти витрати на будівництво нового підприємства значно скоротяться.

Передбачається, що 40% проекту будуть профінансовані за рахунок партнера із закупок і розміщення на ринку капіталів, а інші 60% - за рахунок експортно-кредитних агентств і банківських кредитів або облігацій.

Black Iron також заявила, що відновлює роботу з пошуку партнера з тим, щоб протягом 12 місяців підготувати угоду про передоплату в рахунок майбутніх поставок і знизити необхідний обсяг фінансування для будівництва. Крім того компанія повідомила, що протягом року ініціює переговори про боргове фінансування проекту.

Відповідно до презентації, Шиманівське родовище має 355 млн тонн виміряних і 290 млн тонн вивірених запасів, а також 188 млн тонн передбачуваних. Вміст заліза в виміряних запасах - 32%, магнетиту - 19,5%.

Шиманівське залізорудне родовище оточене п'ятьма іншими видобувними підприємствами, зокрема й залізорудний комплекс ArcelorMittal. Інфраструктура, зокрема й доступ до електроенергії, залізничних і портових об'єктів, на думку Black Iron, надаст можливість швидко реалізувати проект до стадії виробництва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА