14:21 29.01.2018

Рішення НБУ про облікову ставку запевняє у намірах центробанку приборкати інфляцію - Fitch

2 хв читати
Рішення НБУ про облікову ставку запевняє у намірах центробанку приборкати інфляцію - Fitch

Чергове підвищення Національним банком України (НБУ) облікової ставки свідчить про рішучість центробанку в намірі приборкати інфляцію і, , підвищити макроекономічну стабільність, вважають аналітики міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

"Підвищення ставки показує, що НБУ, як і раніше, сфокусований на стійкому зниженні інфляції... Незалежна і надійна грошово-кредитна політика, а також прихильність центробанку збереженню гнучкості обмінного курсу, сприяє підвищенню стійкості економіки до зовнішніх шоком, поліпшенню споживчої довіри і інших макроекономічних показників", - повідомляється в прес-релізі Fitch.

Експерти рейтингового агентства додають, що наявність стабільної та ефективної монетарної політики особливо важливо на тлі затримки в залученні чергового кредитного траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ).

На їхню думку, призначення голови Нацбанку, на посаду якого був висунутий нині виконуючий обов'язки голови правління Яків Смолій, посилить впевненість у стабільності політики центробанку. У той же час, ефективність зусиль НБУ в стабілізації інфляції, буде також залежати від фіскальної політики уряду і від залучення чергового траншу МВФ.

Fitch при цьому не має будь-яких певних очікувань щодо терміну залучення Україною чергового транша МВФ, прогнозує, що фінансування в сумі $1,9 млрд буде отримано в поточному році.

Разом з тим агентство зазначає невизначеність щодо залучення наступного після цього траншу, зважаючи на майбутні в 2019 році президентських і парламентських виборів і зниження на цьому тлі політичної волі проводити реформи.

"Майбутні найближчим часом виплати за зовнішніми борговими зобов'язаннями бачаться здійсненними. Збереження співпраці з МВФ та іншими багатосторонніми кредиторами є ключовим фактором для забезпечення доступу України до зовнішнього фінансування, особливо на тлі зростання держвидатків на обслуговування зовнішніх зобов'язань в 2020-2021 рр.", - зазначає Fitch.

Fitch також зазначає, що рішення НБУ не сильно позначиться на рейтингованих агентством українських компаніях, оскільки більшість таких компаній залучає фінансування в іноземній валюті та орієнтована на експорт, крім ДТЕК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА