19:13 06.12.2017

Суд ЄС дозволив преміальним брендам блокувати продаж у Європі через Amazon та eBay

2 хв читати
Суд ЄС дозволив преміальним брендам блокувати продаж у Європі через Amazon та eBay

Європейський суд (вища судова інстанція ЄС) у середу підтримав люксові бренди, дозволивши їм обмежувати онлайн-продаж товарів у Європейському Союзі через такі платформи, як Amazon.com Inc. і eBay Inc.

Як зазначається в рішенні суду, такі дії не є порушенням антимонопольного законодавства ЄС, якщо кінцевою метою є захист іміджу бренда та збереження сприйняття його продукції як предметів розкоші.

"Якість люксових товарів є не просто результатом їхніх матеріальних характеристик, а й привабливості та престижного іміджу, що надає їм ореолу розкоші, - наголошується в рішенні Європейського суду. - Цей ореол є важливим аспектом таких товарів, даючи змогу споживачам відрізняти їх від інших аналогічних товарів".

Це рішення може вплинути на десятки антимонопольних розглядів у Європі, пов'язаних із тим, що виробники намагаються обмежити розповсюдження своїх товарів, повідомляє Financial Times.

Прецедентним став спір американського виробника косметики та парфумерії Coty Inc. і німецького рітейлера Parfumerie Akzente GmbH, який продає продукцію Coty (зокрема марки Calvin Klein, Marc Jacobs і Chloe) через Amazon. Coty подала позов до німецького суду, в якому стверджувалося, що така практика заборонена за умовами договору. Німецькі судді передали справу до Європейського суду.

Coty схвалила рішення суду, Parfumerie Akzente позитивно оцінила його, оскільки воно вносить ясність у відносини сторін. Водночас представники лобістських організацій, учасниками яких є Amazon та eBay, стверджують, що через такий підхід ситуація для споживачів погіршиться, а конкуренція в галузі знизиться, пише The Wall Street Journal.

Тим часом у США поки що продовжує діяти правова концепція першого продажу, яка обмежує права виробників люксових товарів після продажу продукції оптовим компаніям і реселерам.

На європейські компанії, зокрема на конгломерати Louis Vitton Moët Hennessy (LVMH), Kering Co. і Cie. Financiere Richemont SA, припадають 70% світового продажу преміальних товарів. Такі компанії відкривають власні онлайн-магазини або працюють через спеціалізовані інтернет-платформи для преміальних брендів, зокрема Net-a-Porter.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА