21:52 14.11.2017

У Зімбабве почався військовий переворот

3 хв читати
У Зімбабве почався військовий переворот

У політичну кризу в Зімбабве, де вже 37 років править беззмінний лідер Роберт Мугабе, втрутилася армія, повідомляє Associated Press. На вулицях столиці країни Хараре з'явилися танки.

У Зімбабве останніми днями розгорнулася політична криза. Вона почалася після того, як Мугабе 6 листопада відправив у відставку першого віце-президента Еммерсона Мнангагва, який раніше вважався можливим наступником 93-річного глави держави і користувався підтримкою армії. За даними AP, Мнангагва був звинувачений у спробі державного перевороту. Зокрема, Мугабе запідозрив його в тому, що він намагається позбавити його влади за допомогою чаклунства. У свою чергу, The Times наводить версію, згідно з якою приводом для конфлікту стали розбіжності Мнангагви з дружиною президента, Грейс Мугабе. Колишній віце-президент був змушений залишити країну.

Слідом за Мнангагвою переслідуванням піддалися близько ста чиновників, звинувачених у його підтримці. Незабаром після цього зі зверненням до Мугабе виступив зімбабвійський головнокомандувач Костянтино Чівенга. Він звинуватив диктатора у політичних чистках у правлячій партії і пригрозив втрутитися в політичний конфлікт.

"Ми повинні нагадати тим, хто стоїть за нинішніми махінаціями, що коли мова заходить про захист революції, військові будуть готові втрутитися без коливань", - заявив Чівенга.

Зімбабвійський головнокомандувач пред'явив керівництву країни ультиматум, що містить чотири вимоги, повідомляє місцеве видання NewsDay. Чівенга зажадав припинити чистки в правлячій партії. Також Мугабе і його прихильники зобов'язані відмовитися від "дурних висловів" на адресу керівництва армії, засудити "контрреволюційні елементи" в керівництві країни і надати всім членам ZANU-PF рівні можливості для участі у позачерговому з'їзді.

Офіційної відповіді від Мугабе на це звернення не було. Однак із заявою виступило молодіжне крило правлячої партії ZANU-PF (Зімбабвійський африканський національний союз - Патріотичний фронт). Прихильники Мугабе заявили, що готові померти за свого лідера.

За словами очевидців, зараз в передмістях Хараре спостерігається рух військової техніки. Кореспондент AP нарахував три бронетранспортера з солдатами, що прямують до столиці. Очевидці публікують в Twitter відео, на якому видно вантажівки з військовими, що рухаються в районі столиці.

Агентство Bloomberg відзначає, що незважаючи на повідомлення про рух військової техніки, ситуація в Хараре залишається спокійною. Присутність військових в стратегічно важливих точках, в тому числі у будівлі національної телерадіокомпанії, не зафіксована.

Після появи повідомлень про появу танків на вулиці Хараре, на ситуацію відреагувала і сама правляча партія, передає Reuters. У заяві партії Чівенга звинувачується в "віроломний поведінці". У ZANU-PF підкреслили, що члени партії не піддадуться тиску з боку військових. Вимоги генерала Чівенга правляча партія назвала спробою зірвати "мир і стабільність" в країні.

Свою стурбованість ситуацією в Зімбабве вже висловило керівництво ПАР, повідомляє "Сіньхуа". У той же час, влада країни виключила можливість втручання в ситуацію в Зімбабве.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чи потрібна мілітаризація українського суспільства: ставлення громадян

Оцінка громадської думки щодо діяльності українських органів влади, ефективності управління та напрямків розвитку країни

Ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

Презентація Другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Динаміка зовнішньої і внутрішньої політичної ситуації довкола війни

Український Червоний Хрест заявляє про свою рішучість у боротьбі з корупцією та іншими порушеннями корпоративних норм

Брифінг голови Київської міської організації Українського Червоного Хреста Тетяни Гоєнко щодо підозр у неправомірній діяльності колишньої керівниці районної організації Українського Червоного Хреста в Києві

У Київраді планують заблокувати захист зелених зон

Кадрові та структурні зміни в українській владі. Що за ними?

Прес-конференція засновників Громадської спілки "Маніфест 42" на тему "Тилові силовики проти бізнесу: корупційний тиск продовжується"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА