13:41 05.05.2022

Депутати пропонують передбачити для Нацради особливу процедуру застосування санкцій до телерадіокомпаній під час війни

3 хв читати
Депутати пропонують передбачити для Нацради особливу процедуру застосування санкцій до телерадіокомпаній під час війни

Група народних депутатів на чолі із заступницею голови фракції "Слуга народу" Євгенією Кравчук пропонують передбачити особливості здійснення окремих повноважень Нацрадою України з питань телебачення та радіомовлення в умовах воєнного стану, зокрема щодо застосування санкцій до телерадіокомпаній.

Відповідний законопроєкт №7345 зареєстровано у Верховній Раді 3 травня.

Як зазначається в пояснювальній записці, згідно з частиною другою статті 51 закону "Про телебачення та радіомовлення", особливості регулювання мовлення під час надзвичайного та воєнного стану визначає закон. На Нацраду покладено повноваження щодо регулювання суб'єктів інформаційної діяльності, які в цей складний для країни час продовжують свою діяльність і часом потребують ухвалення регулятором відповідних рішень. Водночас регулятор не може реалізовувати свої повноваження у повному обсязі через процедури, які встановлені законом і прописувалися для мирного часу.

Ініціатори законопроєкту пояснюють, що запропоновані в ньому норми забезпечать можливість під час дії воєнного стану оперативно реагувати на окремі порушення ліцензіатами вимог чинного законодавства та дадуть змогу врегулювати окремі питання щодо їхньої діяльності.

Насамперед частину другу статті 6 закону пропонується доповнити положенням про те, що використання телерадіоорганізацій не допускається для пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, а також символіки військового вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму.

Автори законодавчої ініціативи також пропонують доповнити профільний закон новою статтею 51-1, в якій визначити, що в разі виявлення ознак порушень вимог частини другої статті 6, частини шостої статті 9 чинного закону (йдеться, зокрема, про заборону поширювати аудіовізуальні твори, в яких заперечується чи виправдовується злочинний характер комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років в Україні, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму), за результатами моніторингу Нацрада зможе застосовувати особливу процедуру притягнення мовників до відповідальності за такі порушення. При цьому мовники повинні надати Нацраді свої письмові пояснення протягом не менш як трьох робочих днів.

При цьому, в разі застосування санкцій у вигляді стягнення штрафу, ліцензіат зобов'язаний сплатити його в шестиденний термін від дня опублікування рішення на офіційному веб-сайті Нацради. В цьому випадку розмір штрафу становитиме 50% від зазначеного в рішенні регулятора. Інакше Нацрада звернеться до суду з позовом щодо його стягнення, тоді як розмір штрафу збільшується на 100% від розміру зазначеного у відповідному рішенні.

Крім того, законопроєкт передбачає, що, виявивши порушення статей 6 та 9 закону "Про телебачення та радіомовлення", Нацрада зможе звертатися до військового командування для відповідного реагування. Таке рішення регулятор зможе ухвалити в разі повторного протягом дії воєнного стану використання телерадіоорганізації для закликів до насильницької зміни конституційного ладу України, пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії РФ проти України, символіки військового вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україні, заперечення збройної агресії РФ проти України, зокрема подання її як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, глорифікацій осіб, які вчиняли її, представників збройних формувань Росії, а також представників окупаційної адміністрації РФ та представників підконтрольних цій державі самопроголошених органів, що узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, зокрема шляхом їх визначення як "повстанці", "ополченці", "ввічливі військові люди".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

"Київстар" у 2023 р. збільшив виручку на 8%, наростивши капітальні інвестиції на 6,8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА