19:15 02.06.2020

Мобільні оператори підтримують якнайшвидше ухвалення законопроекту про спрощення доступу телеком-провайдерів до об'єктів інфраструктури

4 хв читати
Мобільні оператори підтримують якнайшвидше ухвалення законопроекту про спрощення доступу телеком-провайдерів до об'єктів інфраструктури

Українські оператори мобільного зв'язку підтримують якнайшвидше ухвалення законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики" (№2042) з метою усунення прогалин у чинному законі про доступ до об'єктів інфраструктури.

"В Україні понад три роки тому було ухвалено дуже важливий для операторів закон "Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж". На жаль, на сьогодні оператори і далі стикаються з численними проблемами під час доступу до різних об'єктів інфраструктури. Найчастіше спроби ухилення від укладення договорів з доступу й спротиву нормам цього закону спостерігаються з боку ОСББ", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" директор з регуляторного забезпечення "Київстару" Олександр Когут.

За його словами, деякі ОСББ відмовляються укладати угоди про доступ до інфраструктури, замінюючи їх договорами сервітуту на невигідних для оператора умовах. Часто трапляються спроби стягування додаткової плати, розірвання договорів в односторонньому порядку тощо.

"Усе це обмежує можливості споживачів в отриманні якісних послуг, спотворює конкуренцію на ринку й створює штучні перешкоди для якнайшвидшої реалізації операторами телекомунікацій масштабного інфраструктурного проекту із забезпечення покриття території України мобільним зв'язком", - наголосив Когут.

Крім того, в "Vodafone Україна" також констатують наявність на ринку складнощів із виконанням норм раніше ухваленого закону про доступ і виступають на підтримку ухвалення законопроекту №2042.

"Ми підтримуємо цей законопроект. Сподіваємося, що з його ухваленням й решта норм закону діятиме ефективно", - заявила агентству GR-директор оператора Ольга Дейнега.

У свою чергу в lifecell зазначають, що неможливість розмістити на об'єктах інфраструктури телекомунікаційне обладнання є однією з перешкод для розширення території покриття мобільним зв'язком, оскільки в деяких місцях узагалі немає альтернативи для поліпшення якості зв'язку без додаткового розміщення такого обладнання.

"Покриття території держави мережею мобільного зв'язку четвертого покоління потребує встановлення великої кількості базових станцій. Проте це вкрай важко здійснити через відсутність регулювання відносин між операторами телекомунікацій та власниками об'єктів інфраструктури будівництва, транспорту, електроенергетики. ТОВ "лайфселл" вважає украй важливим зазначений законопроект і просить народних депутатів підтримати його під час голосування в сесійній залі", - заявили агентству в прес-службі оператора.

Один зі співавторів законопроекту №2042 - заступник голови парламентського комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко, який раніше очолював правління Інтернет асоціації України (ІнАУ), також наполягає на необхідності його якнайшвидшого ухвалення.

"На жаль, чинний закон про доступ до інфраструктури не працює, тому що останнього дня голосування "з голосу" в нього заклали такі механізми, які зробили його непрацюючим. Ми це все прибрали й прописали обом сторонам не лише права, а й обов'язки", - повідомив він.

Федієнко наголосив, що в тексті законопроекту враховано такі норми, як відповідальність обох сторін за дотримання затверджених Кабміном норм і методик, зокрема з боку операторів за безпечне розміщення їхніх техзасобів, а з боку власників інфраструктури - за ненадання доступу до неї. При цьому власникам і розпорядникам інфраструктури забороняється вимагати від замовника укладення будь-якого іншого договору, окрім та замість договору з доступу, а розмір періодичної плати за доступ враховує пропорційний розподіл витрат на утримання між усіма замовниками, які використовують ті самі елементи інфраструктури об'єкта доступу. Крім того, документ встановлює відповідальність.

"Не йдеться про те, щоб узаконити ті "соплі з проводів", які висять у нас у низці будинків, - йдеться про те, що ніхто не може обмежити споживача у виборі сервісу. Але оператор, який прийде надавати цей сервіс, має діяти за правилами, які встановлює держава. Якщо ми вибрали курс на Європу, треба пояснити ринку, що європейські правила роботи - передусім у чіткому дотриманні встановлених норм і в добросовісному їх виконанні", - наголосив Федієнко.

Законопроект №2042 покликаний створити сприятливі умови операторам електронних комунікаційних послуг для розміщення їхніх технічних засобів і надання послуг споживачам. Для цього пропонується розширити сферу дії закону "Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж" на відносини з управління багатоквартирними будинками, зокрема об'єднаннями співвласників, а також усунути прогалини в законі про доступ, які надають можливість окремим власникам інфраструктури ухилятися від його виконання, встановити вимоги щодо регулювання механізму доступу операторів до об'єктів інфраструктури.

Як повідомлялося, в середині квітня комітет Верховної Ради з питань цифрової трансформації рекомендував парламенту ухвалити доопрацьований законопроект №2042 у другому читанні та в цілому.

У лютому Верховна Рада відправила на повторне друге читання законопроект №2042.

У 2017 році в Україні набув чинності закон "Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж", яким було встановлено правила надання доступу до інфраструктури відповідного об'єкта та методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об'єкта. Водночас оператори і провайдери телекомунікацій неодноразово наголошували, що балансоутримувачі об'єктів інфраструктури не виконують норм цього закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Алло" в I кв.-2024 відкрила п'ять магазинів і оновила 13

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА