18:05 02.08.2013

Суд у Лозаннi позбавив ФК "Металiст" (Харкiв) "бронзи" сезону 2007/2008 рр., але не виключив команди з єврокубкiв 2013/2014

3 хв читати
Суд у Лозаннi позбавив ФК "Металiст" (Харкiв) "бронзи" сезону 2007/2008 рр., але не виключив команди з єврокубкiв 2013/2014

Спортивний арбітражний суд у Лозанні (CAS) ухвалив рішення за скаргами стосовно нібито договірного матчу команд "Металіст" (Харків) та "Карпати" (Львів), зіграного навесні 2008 року в українському чемпіонаті.

Як повідомляється в прес-релізі, оприлюдненому на сайті суду в п'ятницю, суд ухвалив рішення позбавити ФК "Металіст" бронзових нагород сезону 2007/2008. "Карпати" і "Металіст" до того ж мають виплатити штраф розміром $25 тис.

Водночас з "Металіста" та "Карпат" не зніматимуть по 9 очок у сезоні 2011/2012 рр., отже турнірна таблиця того чемпіонату залишається без змін.

Також за результатами рішення суду футболісти Сергій Пшеничних, Микола Іщенко, Василь Кобін, Володимир Федорів, Мацей Налепа дискваліфіковані на три роки плюс умовний термін два роки. Футболіста Сергія Лащенкова дискваліфіковано на п’ять років. Усім вищезгаданим футболістам приписано штраф у $10 тис.

Суд також заборонив спортивному директору "Металіста" Євгену Краснікову провадити футбольну діяльність протягом п’яти років та оштрафував його на $10 тис.

Водночас керівництво "Карпат" в особі Петра Димінського та Ігоря Дедишина понесе умовне покарання у вигляді заборони на футбольну діяльність протягом 12 і 6 місяців, відповідно, та з річним випробувальним терміном. П.Димінський також має виплатити $5 тис. штрафу, а І.Дедишин - $2,5 тис.

За рішенням суду, всі санкції з генерального директора "Карпат" Олександра Єфремова знято.

У вердикті Арбітражного суду зазначено, що апеляцію "Металіста" та "Карпат" задоволено лише частково.

Як повідомлялося, ФК "Металіст" у листопаді 2010 року подав до Лозаннського суду скаргу на рішення Апеляційного комітету Федерації футболу України, згідно з яким харківський клуб був позбавлений бронзових медалей чемпіонату України сезону 2007-2008 років і мав розпочати чемпіонат 2011-2012 років із цифрою "-9" у графі набраних очок. Скаргу на рішення АК ФФУ подав і ФК "Карпати", який теж мав бути позбавлений 9 очок на старті попереднього чемпіонату країни.

АК ФФУ своїм рішенням 19 жовтня 2010 року залишив у силі вердикт Контрольно-дисциплінарного комітету федерації, датований серпнем 2010 року, який визнав договірним матч чемпіонату України з футболу "Металіст" (Харків) - "Карпати" (Львів), що відбувся 19 квітня 2008 року й завершився перемогою харків'ян із рахунком 4:0.

У своїй скарзі "Металіст" вимагав скасувати рішення АК ФФУ, зокрема, скасувати визнання матчу чемпіонату України "Металіст" - "Карпати" сезону 2007-2008 договірним. Крім того, клуб наполягає на скасуванні всіх санкцій, накладених на ФК "Металіст", особисто на спортивного директора клубу Євгена Краснікова та футболіста Сергія Пшеничних, а також на відшкодуванні всіх витрат, яких зазнав клуб у зв'язку з цією справою.

ФК "Карпати" також оскаржив рішення АК ФФУ, згідно з яким його також мали позбавити 9 очок на старті чемпіонату країни 2011/2012 рр., а на почесного президента львівського клубу Петра Димінського, генерального директора клубу Ігоря Дедишина, колишнього генерального директора "Карпат", генерального директора Української футбольної прем'єр-ліги Олександра Єфремова, колишніх футболістів львівського клубу Миколу Іщенка, Василя Кобіна, Володимира Федоріва, Мацея Налепу та Сергій Лащенкова мали накласти санкції.

Рішення Апеляційного комітету ФФУ заборонило заступнику генерального директора ФК "Металіст" Є.Краснікову та футболісту С.Лащенкову протягом п’яти років провадити діяльність, пов'язану з футболом, гендиректору "Карпат" І.Дедишину та гендиректору Української прем'єр-ліги Олександру Єфремову - протягом трьох років. Декілька футболістів ФК "Карпати", що брали участь у тому матчі, зобов'язані сплатити по $10 тис. штрафу в гривневому еквіваленті. Також вони отримали додаткове покарання у вигляді трьох років відлучення від змагань умовно, і при цьому для них встановлено випробувальний термін на два роки, за які гравці мають "довести особистою поведінкою своє виправлення".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Помер український футболіст і тренер Михайло Фоменко

Українці пробилися у фінал корпоративного чемпіонату світу з шахів

Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на дрони та протезування бійців - Кличко

Марта Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла до півфіналу турніру WTA в Німеччині

Україна інформує МОК про російських спортсменів, які не відповідають критеріям нейтральності для участі в Олімпіаді

У Стародавній Олімпії запалили вогонь літніх Ігор у Парижі

У Парижа на випадок загрози безпеці є запасний план для церемонії відкриття Олімпіади - Макрон

Міжнародна федерація тенісу допустила спортсменів із РФ і Білорусі до участі в Олімпіаді

Україна вимагає усунути російських і білоруських борців від Олімпіади-2024 у Парижі

Мінспорту надало УАФ і ФК "Кривбас", "Дніпро-1", "Динамо Київ", "Оболонь", "Шахтар" статус критично важливих в особливий період

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА