15:25 13.05.2019

Цьогоріч на «Книжковому Арсеналі» вперше з’явиться унікальний простір «Ветеранський намет»

3 хв читати

На ІХ Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» вперше з’явиться унікальний простір «Ветеранський намет», в якому будуть зібрані друковані твори, авторами яких є воїни російсько-української війни. Він стане унікальним простором, де будуть представлені книжки десятків ветеранів, дійсних військовослужбовців, які в своїх творах розповідають про Донбас, війну і життя після неї.

Варто зазначити, що «Ветеранський намет» є не умовною назвою. Вперше на фестивалі буде встановлено справжній військовий намет з відповідним військовим устаткуванням. В цьому наметі гості фестивалю зможуть не лише ознайомитись з асортиментом військової літератури, придбати вподобані книжки, а й поспілкуватися із їх авторами.

«Ми маємо так само піклуватися про ветеранську книгу, як її автори намагаються донести до нас правду життя про війну і її героїв. Ми маємо можливість доторкнутися до цієї правди. «Ветеранський намет» буде дуже важливою подією, що ініційована самими авторами і повністю підтримана Міністерством у справах ветеранів.  Ми маємо дати можливість читачам поринути у світ, який створили ветерани-письменники.  Тож я щиро вітаю нас із цією подією, яка ще є тільки початком формування ветеранської книги, але яка змінить наш простір, дасть змогу відчути чим є війна для нашої держави. Саме ветеранська книга сформує новий культурний  простір у нашому суспільстві!», - зазначила Ірина Фріз, відкриваючи захід.

У свою чергу Генеральний директор Мистецького Арсеналу Олеся Островська-Люта   наголосила, що цього року на «Книжковому арсеналі» буде представлення саме феномену ветеранської літератури: «Це голос про війну, що має велике значення, в тому числі як свідчення того, що було реально пережито».  

«Воєнна  література - це в першу чергу ресоціалізація автора, який її писав. Це його самореалізація після війни. І це є дуже дієвим способом», - зазначив Мартін Брест.

Презентація «Ветеранського намету» відбудеться в день офіційного відкриття «Книжкового Арсеналу». Також протягом фестивалю відбудеться дискусійна панель, на якій мова піде про значення військової літератури для соціуму та самих ветеранів, як один з аспектів соціалізації та адаптації після повернення з фронту.

За словами Юрія Руденко, одного з авторів, що буде представлений на «ветеранському наметі», людина, яка побувала у зоні бойових дій, має певний досвід, який вона пережила і намагається жити з ним, в тому числі завдяки написанню книг про це. «Саме ініціатива доступу до ветеранської книги на Книжковому арсеналі дозволить звичайним людям познайомитися з цією літературою», - наголосив він.

У свою чергу заступник Міністра Олександр Терещенко підкреслив, що війна – це шок і стрес, шквал емоцій. «Те, що там пережив кожен із нас, не проходить безслідно. І саме ці емоції рано чи пізно просяться на папір, назовні. Ми пишемо нову історію України, і ця література є частиною цієї історії – щирою та правдивою».

Ідея створення такого простору, яку підтримали Міністерство у справах ветеранів та Мистецький Арсенал, пішла від самої ветеранської спільноти.

Взяти участь у «Ветеранському наметі» можуть безкоштовно всі охочі, які підпадають лише під два критерії, які висунули самі ветерани-письменники: взяти участь можуть ті хто захищав Україну в боях на Донбасі або допомагав воїнам; книга має бути про війну та події з нею пов’язані.

На даний час свої заявки подали більше пів сотні авторів. Міністерство у справах ветеранів вирішило продовжити термін приймання заяв до 17 травня, аби всі хто не встиг, міг долучитись. Зробити це дуже просто, необхідно заповнити гугл-форму - https://forms.gle/qBwJmEEw4r7RupUr8

Фестиваль «Книжковий Арсенал» відбуватиметься 22-26 травня.

Учасники прес-конференції:

Ірина Фріз Міністр у справах ветеранів

Олександр Терещенко заступник Міністра у справах ветеранів, ветеран 79-ої аеромобільної бригади

Олеся Островська-Люта  Генеральний директор Мистецького Арсеналу

Юрій Руденко ветеран, автор книг «Психи двох морів», «Світло та цеглина».

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА