07:22 23.03.2023

Військова допомога Україні буде серед основних питань порядку денного саміту ЄС 23-24 березня

2 хв читати
Військова допомога Україні буде серед основних питань порядку денного саміту ЄС 23-24 березня

Глави держав і урядів країн ЄС зберуться в четвер на дводенний саміт Євросоюзу в Брюсселі.

Голова Європейської ради Шарль Мішель у листі-запрошенні лідерам країн ЄС повідомив, що зустріч у верхах буде присвячена "ключовим геополітичним питанням і глобальним викликам", включно з військовою допомогою Євросоюзу Україні.

Це, за його словами, містить, зокрема, використання заморожених російських активів. У цьому ж контексті обговорюватимуть глобальну продовольчу безпеку.

Як зазначив Мішель, "наша мета - надати Україні 1 млн боєприпасів протягом наступних 12 місяців і забезпечити адекватне фінансування". Для цього, як ідеться в його листі, "нам необхідно буде вжити заходів щодо збільшення виробничих потужностей європейської оборонної промисловості".

Напередодні саміту високопоставлений європейський чиновник у Брюсселі ознайомив журналістів на умові анонімності із порядком денним зустрічі, і заявив журналістам, що ЄС "продовжить допомагати Україні, робитиме акцент на наданні військової допомоги". Відповідаючи на запитання про наслідки можливої незгоди когось із учасників зустрічі з поставками боєприпасів Україні, джерело сказало, що в Брюсселі хотіли б, щоб одні держави ЄС не заважали іншим у вирішенні питань військової допомоги Києву. "Не обов'язкові участь і внесок усіх, але щоб не блокували інших", - пояснив чиновник.

Він повідомив також, що лідери хотіли б обговорити питання про збільшення на 3,5 млрд євро Європейського фонду миру, з якого фінансується військова допомога Україні.

Перед засіданням Євроради відбудеться робочий обід європейських керівників із генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем. Однією з головних тем цієї дискусії будуть кліматичні зміни. Її учасники також обговорять сталий розвиток, багатополярність, міжнародний порядок і війну в Україні.

Європейський чиновник особливо наголосив значення для Євросоюзу економічного розділу саміту. Європейська рада обговорить довгострокову стратегію Європи щодо підвищення конкурентоспроможності та продуктивності, а також способи використання загального потенціалу єдиного ринку. Лідери ЄС також розглянуть прогрес у зусиллях з адаптації економічної, промислової та технологічної баз ЄС до "зеленого" і цифрового переходів.

У сфері енергетики буде підбито підсумки дій із боротьби з високими цінами на енергоносії, зі зниження попиту на газ, з безпеки енергопостачання та "поетапної відмови від російського викопного палива".

У п'ятницю, 24 березня, відбудеться саміт єврозони "в інклюзивному форматі" за участю керівників усіх 27 країн союзу, а також голови Європейського центробанку Крістін Лагард і голови Єврогрупи Паскаля Донох'ю для обговорення економічної та фінансової ситуації.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА