17:09 23.08.2021

ВР закликала міжнародні організації та іноземні парламенти посилити співпрацю в рамках "Кримської платформи" для протидії агресії РФ

2 хв читати
ВР закликала міжнародні організації та іноземні парламенти посилити співпрацю в рамках "Кримської платформи" для протидії агресії РФ

Верховна Рада закликала міжнародні організації та іноземні парламенти посилити співпрацю в рамках "Кримської платформи" для протидії агресії Російської Федерації.

Ухвалення відповідної заяви до ООН, Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ОЧЕС, Європейського парламенту, урядів і парламентів іноземних держав (проект постанови №5775) підтримали 283 народних депутати на позачерговій сесії парламенту в понеділок.

Верховна Рада закликає держави-члени ООН підтримати "Кримську платформу" як інструмент консолідації міжнародних зусиль, спрямованих на деокупацію Автономної Республіки Крим та відновлення територіальної цілісності України, а також долучитися до роботи "Кримської платформи" в урядовому, парламентському та експертному вимірах. Українські парламентарії також звертаються до парламентських асамблей міжнародних організацій і Європейського парламенту із закликом ухвалити рішення на підтримку "Кримської платформи".

Водночас у Верховній Раді акцентують на важливості збереження міжнародної політики невизнання спроби анексії Російською Федерацією Криму, запобігання порушенню державою-окупантом та її окупаційними адміністраціями норм міжнародного права. Автори документа також пропонують закликати іноземних партнерів до посилення політико-дипломатичного та економічного тиску на РФ у відповідь на порушення нею норм міжнародного права. Крім того, у Верховній Раді відзначають важливість запобігання порушенню державою-окупантом фундаментальних прав, свобод та інтересів громадян України, гарантування безпеки в регіоні Чорного та Азовського морів.

Проект постанови також пропонує засудити примусову паспортизацію РФ громадян України на тимчасово окупованих територіях, і закликати іноземних партнерів не визнавати ці документи, посиливши тиск на Росію з вимогою припинити незаконну паспортизацію.

Серед авторів проекту постанови №5775 - спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, перший віце-спікер Руслан Стефанчук, віце-спікер Олена Кондратюк, а також депутати з різних фракцій і груп парламенту.

"Кримська платформа" - новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, посилення міжнародного тиску на Росію, а також досягнення головної цілі - деокупації Криму та повного відновлення суверенітету України над півостровом.

Офіційно діяльність "Кримської платформи" заснована на інавгураційному саміті, який відбувся 23 серпня у Києві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА