13:20 09.11.2020

Веніславський назвав відставку суддів КС оптимальним виходом із нинішньої кризи

3 хв читати
Веніславський назвав відставку суддів КС оптимальним виходом із нинішньої кризи

Оптимальним варіантом для розв'язання конституційної кризи є вихід у відставку суддів Конституційного Суду (КС), які проголосували за скасування антикорупційного законодавства, вважає представник президента України в КС, народний депутат фракції "Слуга народу" Федір Веніславський.

"Ідеальною була б модель вирішення цієї кризової ситуації, до якої призвело саме рішення Конституційного Суду України... щоб вони набралися громадянської мужності і заради збереження інституційності КС подали б у відставку", - сказав Веніславський в ефірі телеканалу "Україна 24" у понеділок.

На його думку, якщо судді КС, які проголосували за скасування електронного декларування та кримінальної відповідальності за недостовірну інформацію в деклараціях, підуть у відставку, тоді відбудеться "еволюційне оновлення складу КС".

Парламентар наголосив, що рішення Конституційного Суду є необґрунтованим, оскільки резолютивна частина не випливає з його мотивувальної частини.

За словами Веніславського, Верховна Рада має ухвалити закон, який поставить роботу КС у чітке законодавче русло. "На сьогодні така діяльність регламентується внутрішнім документом КС, регламентом, затвердженим постановою КС, що суперечить ст. 19 Конституції України. Це перше, що потрібно зробити, і думаю, що найближчим часом ми це зробимо", - сказав депутат.

Представник президента в КС також вважає, що необхідно збільшити кількість голосів у КС для ухвалення рішень. "На сьогодні КС ухвалює рішення щонайменше 10 голосами. Ми пропонуємо, щоб це було двома третіми, за аналогією з парламентом, тобто якщо проголосують 12 суддів за рішення", - сказав Веніславський.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. У своєму рішенні суд резюмує, що законодавець "не дотримувався принципів справедливості і пропорційності як елементів принципу верховенства права", а, отже, ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) КК України суперечить ч. 1 ст. 8 Основного закону України.

Незабаром після цього президент України Володимир Зеленський провів екстрене засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО), за підсумками якого було скликано засідання Кабінету Міністрів в Офісі президента. Там Кабмін на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадян до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки. Уже 30 листопада це було виконано.

29 жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроект "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", який передбачає припинення повноваження суддів КС. У проекті закону глава держави запропонував повернути редакцію закону "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КС від 27 жовтня.

3 листопада у Верховній Раді було зареєстровано законопроект, яким пропонується встановити, що КС уповноважений здійснювати конституційне провадження, якщо в його складі є щонайменше 17 суддів КС, які отримали повноваження. Згідно з чинним законодавством, КС уповноважений здійснювати конституційне провадження, якщо в його складі є щонайменше 12 суддів.

4 листопада народні депутати передали до КС заяву із закликом до суддів, які проголосували за скандальне рішення, добровільно скласти повноваження. Заяву підписали 226 народних депутатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА