20:48 06.10.2020

ЄС засуджує порушення суверенітету та територіальної цілісності України РФ - спільна заява за підсумками саміту

4 хв читати
ЄС засуджує порушення суверенітету та територіальної цілісності України РФ - спільна заява за підсумками саміту

Європейський Союз знову заявив, що рішуче засуджує порушення суверенітету та територіальної цілісності України Росією.

"Ми підтвердили рішуче засудження порушення суверенітету та територіальної цілісності України внаслідок актів агресії збройних сил Росії, починаючи з лютого 2014 року", - зазначено у спільній заяві, затвердженій за підсумками саміту Україна-ЄС, який відбувся у вівторок у Брюсселі.

Лідери також продовжують засуджувати незаконну анексію Криму та Севастополя Росією, мілітаризацію півострова, серйозне погіршення ситуації з правами людини на півострові, а також обмеження свободи пересування громадян України на Кримський півострів і з нього.

Крім того, лідери засудили голосування за поправки до Конституції Російської Федерації, яке відбулося 1 липня цього року в Криму, а також вибори так званого губернатора Севастополя 13 вересня, що є порушенням міжнародного права.

"Ми закликали Росію забезпечити безперешкодний доступ міжнародних організацій і правозахисників у райони, які нині не контролює Україна, зокрема на Кримський півострів, і поважати міжнародне гуманітарне право. Ми закликали негайно звільнити всіх незаконно затриманих і ув'язнених громадян України на Кримському півострові та в Росії, зокрема кримськотатарських активістів. Ми продовжуємо закликати Росію забезпечити безперешкодний і вільний прохід до Азовського моря і з нього відповідно до міжнародного права. Ми залишаємося повністю відданими впровадженню і постійному оновленню відповідної політики невизнання, зокрема шляхом упровадження обмежувальних заходів і співпраці на міжнародних форумах", - заявили лідери.

У цьому контексті вони схвалили дипломатичні зусилля, спрямовані на відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в рамках міжнародно визнаних кордонів.

"Ми підтвердили нашу повну підтримку "нормандському формату", ОБСЄ, Тристоронній контактній групі та Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні. Ми схвалили відновлення взаємодії сторін на "нормандському" саміті в Парижі в грудні минулого року й наголосили на важливості реалізації погоджених із цього приводу заходів для повного виконання Мінських домовленостей усіма сторонами, наголошуючи на відповідальності Росії в цьому питанні", - зазначено в заяві.

Крім того, в ЄС високо оцінили конструктивний підхід України в "нормандському форматі" та ТКГ і закликали Росію відповісти взаємністю.

"Усебічне та безстрокове припинення вогню - це досягнення, яке необхідно зберігати. Ми закликали Росію повністю взяти на себе відповідальність в цьому питанні й використати свій значний вплив на підтримувані РФ збройні формування для повного виконання Мінських домовленостей і забезпечення вільного й безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до непідконтрольних уряду України територій, включно з районами вздовж російсько-українського державного кордону, відповідно до її мандата", - заявили лідери.

Вони також знову закликали Росію негайно припинити підтримку конфлікту шляхом надання фінансової та військової підтримки збройним формуванням.

"Ми все ще глибоко занепокоєні присутністю російської військової техніки та персоналу на тимчасово непідконтрольних територіях України. Ми вкотре засудили продовження Росією заходів, що надають право громадянам України на тимчасово не підконтрольних уряду України територіях клопотати про отримання російського громадянства в спрощеному порядку, що суперечить Мінським домовленостям", - зазначається в заяві.

У ЄС нагадали, що нещодавно було ухвалено рішення, згідно з яким продовжується термін дії економічних санкцій проти Росії, тривалість яких залишається чітко прив'язаною до повної реалізації Мінських домовленостей.

Крім того, лідери домовилися продовжувати співпрацю щодо вирішення соціально-економічних і гуманітарних наслідків конфлікту, відзначивши необхідність забезпечити постачання води, електроенергії та газу вздовж лінії зіткнення, полегшити пересування людей і вантажів, забезпечити можливості для людей, котрі живуть на тимчасово не підконтрольних уряду України територіях, повністю користуватися своїми правами як громадян України за повного дотримання міжнародного гуманітарного права.

"В умовах пандемії COVID-19 стає ще важливішим продовження забезпечення постачань гуманітарної допомоги, також важливо забезпечити для представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, агентств ООН, неурядових організацій і Міжнародного комітету Червоного хреста безперешкодний доступ до тимчасово непідконтрольних уряду України територій", - зазначено в заяві.

Лідери наголосили на важливості здійснення розмінування нових районів, які слід узгодити.

"Ми також домовилися про необхідність створення в Україні Національного центру протимінної діяльності з метою ефективного вирішення питань забруднення мінами та нерозірваними боєприпасами на територіях, постраждалих від конфлікту. ЄС готовий надалі підтримувати всеосяжний підхід України стосовно своїх громадян у постраждалих районах і відігравати провідну роль у зусиллях із відновлення території країни, включно з деякими районами Донецької та Луганської областей, тільки-но буде реалізовано Мінські домовленості", - зазначили вони.

Крім того, лідери запевнили у підтримці всіх зусиль, спрямованих на встановлення істини, справедливості й відповідальності за 298 загиблих, і закликали Російську Федерацію взяти відповідальність і повною мірою співпрацювати для притягнення винних до відповідальності за знищення літака рейсу MH17 у небі над Донбасом у 2014 році.

Також ЄС і надалі підтримуватиме Україну в протидії гібридним загрозам і боротьбі з дезінформацією, зокрема шляхом зміцнення незалежних ЗМІ, стратегічної комунікації щодо медіаграмотності з метою підвищення стійкості України.

ЄС і Україна домовилися розпочати формат кібердіалогів.

"Ми також наголосили на важливості активізації співпраці у сфері загальної політики безпеки та оборони й узгодження спільної зовнішньої політики та політики безпеки, вітаючи у зв'язку з цим участь України в місії EUFOR Althea. Крім того, ми визнали важливу роль, яку відіграють Група підтримки Європейської Комісії для України (SGUA) і Консультативна місія ЄС з реформування сектора цивільної безпеки (EUAM), зокрема завдяки її регіональній присутності в Україні й новому регіональному офісу в Маріуполі", - констатували лідери.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА