12:50 27.02.2019

Скасування статті КК про незаконне збагачення створює ризики для безвізу з ЄС - Гопко

2 хв читати
Скасування статті КК про незаконне збагачення створює ризики для безвізу з ЄС - Гопко

Визнання Конституційним Судом України статті ст. 368-2 "незаконне збагачення" неконституційною створює ризики для подальшої дії безвізового режиму для українців з Європейським Союзом, вважає голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко.

"Це створює певні ризики, тому що ми порушуємо одне із зобов'язань", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання, чи може скасування статті КК про незаконне збагачення призвести до припинення безвізового режиму з ЄС.

"Дивитимемося на реакцію Європейського Союзу", - додала вона.

Водночас А.Гопко висловила сподівання на політичну відповідальність у контексті того, що в українському парламенті вже прозвучала ініціатива розробити новий законопроект, який поверне кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

На думку голови комітету, Конституційний Суд зайняв політичну позицію в цьому питанні.

"Очевидно, тут був тиск із боку Верховної Ради, тих депутатів, які занепокоєні (загрозою потрапити під дію статті - ІФ). Плюс, я думаю, деякі члени Конституційного Суду теж, можливо, не розуміють, як суспільству пояснити свій стиль життя, майна, доходів", - сказала нардеп.

Як повідомлялося, 27 лютого джерело в КС повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України про незаконне збагачення посадових осіб, оскільки її положення порушують презумпцію невинуватості.

У КС наголосили, що законодавче визначення "незаконного збагачення" як злочину робить можливим перекладення цього обов'язку з боку обвинувачення на сторону захисту. "Суть презумпції невинуватості в тому, що визначальним є припущення про невинуватість особи. Тому на особу не може бути покладено обов'язок доводити свою невинуватість і наявність обставин, що виключають кримінальну відповідальність", - повідомили в КС.

Зміни в ст. 368-2 Кримінального кодексу України щодо незаконного збагачення з'явилися в 2015 році. Відповідний законопроект №1660-д український парламент ухвалив у цілому в лютому 2015 року. Він став одним із законопроектів у пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

У січні 2018 року група з народних депутатів спробувала декриміналізувати статтю про незаконне збагачення, зареєструвавши відповідний законопроект (№7499). Однак ініціатива викликала резонанс, урезультаті якого нардепи відкликали проект закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА