13:31 02.10.2018

"Батьківщина" не голосуватиме за продовження дії закону про особливий статус Донбасу - нардеп Євтушок

3 хв читати
"Батьківщина" не голосуватиме за продовження дії закону про особливий статус Донбасу - нардеп Євтушок

Парламентська фракція "Батьківщина" не має наміру голосувати за продовження дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, заявляє народний депутат цієї фракції Сергій Євтушок.

"Ми не підтримували це на минулих голосуваннях. Це здача національних інтересів. Особливий статус - це шлях до замороження конфлікту, це призведе до того, що у нас буде мир на умовах, які просуває Москва", - сказав С.Євтушок в ефірі телеканалу ZIK, повідомляє прес-служба партії "Батьківщина" у вівторок удень.

Крім того, нардеп зазначив, що є низка речей, які не посилюють, а тільки послабляють позиції України в питанні досягнення миру.

"Ми маємо брати до уваги не лише міжнародні санкції, а й українські. На жаль, список українських санкцій чомусь не розширюється. До того ж ми бачимо, як збільшується експорт з РФ, бачимо, що не розриваються, за вказівкою з Банкової, дипломатичні відносини з країною-агресором. Це послабляє наші позиції", - сказав він, додавши, що наразі "Батьківщина" разом з експертами готується до безпекового форуму, де обговорюватимуть відповідні питання.

Як повідомлялося, закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО було ухвалено у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на три роки. Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності лише "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону (про особливий порядок місцевого самоврядування - ІФ), зокрема в частині щодо виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України".

6 жовтня 2017 року Верховна Рада продовжила на рік термін дії цього закону, який мав втратити силу 18 жовтня 2017 року.

Влітку та восени спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявляв, що Україна опиниться в невигідній ситуації, якщо не продовжить дію закону про особливий статус Донбасу.

4 серпня голова парламенту Андрій Парубій заявив, що рішення про те, чи подовжувати цей закон, ВР ухвалить ближче до закінчення терміну його дії в жовтні, і воно залежатиме від позиції міжнародних партнерів із цього питання.

14 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив переконання, що продовження закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей є важливим, щоб протидіяти провокаціям РФ щодо зняття санкцій. Через кілька днів міністр також зазначив, що пролонгація закону можлива в разі прогресу в питанні звільнення політв'язнів і заручників.

17 вересня в парламентській фракції "Опозиційний блок" заявили, що виступають за продовження дії закону.

1 жовтня перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що від пролонгації закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО залежать подальші санкції проти Російської Федерації.

"Ще раз повторюю готовність і свою, і міністра закордонних справ Павла Клімкіна зустрітися, якщо в цьому є необхідність, і з представниками фракцій, і з представниками позапарламентських сил, щоб ще і ще раз заявити: це закон санкцій, необхідних, щоб не дати Кремлю разом зі своїми лобістами в Європейському Союзі скасувати санкції", - сказала І.Геращенко на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту в понеділок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА