20:18 01.10.2018

Туск і Столтенберг закликають македонських політиків змінити назву країни

2 хв читати
Туск і Столтенберг закликають македонських політиків змінити назву країни

Голова Європейської ради Дональд Туск і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликали македонських політиків скористатися "історичною можливістю" результату минулого в країні референдуму про назву країни.

"Угода про назву між Афінами і Скоп'є створила історичну можливість для країни приєднатися до трансатлантичної і європейської спільноти в якості рівноправного члена. Це змінило б життя людей в країні і їх дітей на краще", - йдеться в спільній заяві керівників ЄС і НАТО, поширеній у понеділок у Брюсселі.

У ній наголошується, що на референдумі минулої неділі "переважна більшість голосів підтримала цей шлях".

"Нині рішення про подальші дії за політиками Скоп'є. Рішення, які вони приймуть найближчими днями і тижнями, будуть визначати долю їх країни і народу на багато поколінь", - підкреслили Д.Туск і Є.Столтенберг.

Суперечка між Грецією і Македонією щодо назви країни триває вже довгі роки. Грецьку сторону не влаштовує назва Республіка Македонія, так як, на її думку, вона занадто співзвучна з назвою грецької області Македонія.

Вважається, що врегулювання цього питання відіграє ключову роль для майбутнього країни, оскільки потім Македонія зможе приєднатися до таких об'єднань, як ЄС і НАТО. Раніше через цією суперечкою грецька сторона, будучи членом цих двох альянсів, блокувала вступ Македонії як в ЄС, так і в НАТО.

Улітку Греція і Македонія досягли домовленості про перейменування Колишньої Югославської Республіки Македонія в Північну Македонію. Парламент Македонії підтримав реалізацію угоди між Афінами і Скоп'є, підписаної главами МЗС двох держав в грецькому Преспесі, проте президент Македонії Георге Іванов визнав цю угоду неконституційною і 26 червня відмовився підписувати відповідний документ.

Потім македонські парламентарії повторно ратифікували угоду з Грецією про нову назву Македонії, позбавивши тим самим президента можливості її заблокувати.

Напередодні в Македонії відбувся референдум про перейменування країни. Згідно з інформацією західних ЗМІ, більше 90% підтримали можливість зміни назви країни, проте явка склала близько 36% при необхідному мінімумі в 50%. Низька явка може загрожувати відмовою македонського парламенту в утвердженні його результатів.

Еще по теме

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА