12:34 04.05.2018

ГПУ у квітні відповідала на запит NYT про розслідування низки справ, зокрема про Манафорт і "чорну бухгалтерію" Партії регіонів

3 хв читати

Генеральна прокуратура України в квітні відправляла відповідь на запит кореспондентів видання The New York Times щодо перебігу розслідування ряду кримінальних проваджень, зокрема щодо "чорну бухгалтерію" Партії регіонів і фігурує в цій справі колишнього глави передвиборного штабу президента США Дональда Трампа Пола Манафорта.

"У зв'язку з публікацією американського видання The New York Times щодо розслідування правоохоронними органами США справи за обвинуваченням П.Манафорта у відмиванні грошей і фінансових махінаціях, в якій стверджується, що "чотири справи за участю пана Манафорта... були фактично заморожені головним прокурором України", оприлюднимо копію відповіді Генеральної прокуратури України кореспондентам The New York Times, спрямованого 20 квітня 2018 року на запит журналістів цього видання", - пояснила Генпрокуратура в Фейсбуці в п'ятницю.

У цій відповіді було надано інформацію про стан розслідування кримінальних проваджень, крім відомостей досудового розслідування, які відносяться до таємниці слідства і можуть бути розголошені тільки з письмового дозволу слідчого або прокурора у визначеному ним можливому обсязі.

В оприлюдненій копії відповіді Генпрокуратури на запит кореспондентів The New York Times Ендрю Крамера і Юлії Мендель щодо надання інформації про співробітництво зі спеціальним радником Міністерства юстиції США боятися Мюллером і з інших питань, зокрема, мова йде про досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою колишніх міністра юстиції України, заступника юстиції та інших чиновників у розтраті державних коштів в особливо великих розмірах під час здійснення державної закупівлі у іноземної компанії "Skadden Arps, Slate, Meagher & Flom LLP and Affiliates".

Встановлено, що в результаті дій цих осіб Мін'юст України здійснив безпідставну закупівлю у компанії "Skadden Arps, Slate, Meagher & Flom LLP and Affiliates" послуг з підготовки звіту в справі "Тимошенко проти України", що призвело до розтрати держкоштів у сумі близько 8, 6 млн грн. Обвинувальний акт в цій частині направлено до суду, судовий розгляд триває, підкреслили в Генпрокуратурі.

У відомстві зазначили, що під час досудового розслідування в цій справі перевірялися також зв'язки колишніх українських високопосадовців з іноземними громадянами, серед яких П.Манафорт.

Крім того, департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури розслідує справу, в якому перевіряються факти тіньового фінансування Партії регіонів, зокрема, виявлені записи про здійснення виплат з так званої "чорної бухгалтерії", в яких вказано призначення "Пол Манафорт".

Генпрокуратура також вивчає обставини походження перерахованих коштів ($750 тис.) На рахунок компанії "Davis Manafort", представником якої зазначений П.Манафорт.

Крім цього, Генпрокуратура здійснює досудове розслідування у справі від травня 2014 по підозрою екс-міністра юстиції України в заволодінні коштами держбюджету в сумі понад 2,5 млн грн.

"Інша інформація, згідно з вимогами ст. 222 КПК України та ст. 6, 8 закону України "Про доступ до публічної інформації", є інформацією з обмеженим доступом і не підлягає оприлюдненню", - йдеться у відповіді на запит кореспондентів видання The New York Times.

Раніше в статті The New York Times Е.Крамер написав, що в Україні на тлі переговорів про постачання Вашингтоном протитанкових ракетних комплексів Javelin припинено розслідування чотирьох кримінальних справах щодо П.Манафорта. Зазначалося, що розслідування було заморожено за наказом генерального прокурора України Юрія Луценка на початку квітня.

"Випадки дуже чутливі для уряду, який глибоко покладається на фінансову і військову допомогу Сполучених Штатів і гостро усвідомлює огиду Трампа до розслідування з боку спецпрокурора ФБР Мюллера про можливу змову між Росією і його кампанією", - пише автор.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА