08:20 20.11.2017

Мугабе відмовився піти з посади президента Зімбабве, незважаючи на ультиматум правлячої партії

2 хв читати
Мугабе відмовився піти з посади президента Зімбабве, незважаючи на ультиматум правлячої партії

 

Президент Зімбабве Роберт Мугабе виступив з промовою в ефірі державного телеканалу ZBC, в якій заявив, що залишиться президентом, незважаючи на тиск, що чиниться на нього.
Р.Мугабе зазначив, що військове керівництво на сьогоднішній зустрічі (у неділю - ІФ) ввело його в курс питань, які необхідно вирішити в країні. Він визнав проблеми, які були підняті на нараді. За словами Р.Мугабе, втручання військових у політичне життя було "викликано їх баченням стану справ в нашій країні і в правлячій партії". Президент Зімбабве закликав країну "повернутися до нормального життя", передає BBC.
У своїй промові президент Р.Мугабе визнав, що економіка країни переживає "важкий період". Він заявив про віру в зімбабвійський національний характер і "традиції опору".
Говорячи про рішення партії Zanu-PF, змістити його з посади свого лідера, Р.Мугабе зазначив, що партія повинна дотримуватися суворих правил. Він пообіцяв очолити з'їзд партії, який відбудеться в грудні.
До цього правляча партія Зімбабве Zanu-PF висунула вимогу до президента країни скласти свої повноваження до полудня понеділка, повідомив сайт британського видання The Independent з посиланням на заяву центрального комітету партії.
У партії зазначили, що в разі відмови Р.Мугабе очікує процедура імпічменту.
Крім того, Zanu-PF змістила Р.Мугабе з поста голови партії.
Згідно із заявою, Zanu-PF висуне Еммерсона Мнангагву - відправленого у відставку Р.Мугабе віце-президента Зімбабве - як кандидата на пост президента від Zanu-PF.
Також в Zanu-PF прийняли рішення змістити Грейс Мугабе - дружину президента - з усіх партійних посад. При цьому влада планує переслідувати Г.Мугабе в судовому порядку - так само, як і "низку інших осіб".
Г.Мугабе звинувачують "в розпалюванні ненависті і розбрату, а також у привласненні недозволених їй посадових функцій і повноважень", зазначає The Independent.
Збройні сили Зімбабве 15 листопада взяли під контроль ситуацію в країні і затримали ряд близьких до Р.Мугабе офіційних осіб. Сам 93-річний зімбабвійський президент, імовірно, перебуває під домашнім арештом. Згідно з даними ЗМІ, його дружина Грейс, яку Р.Мугабе, на думку спостерігачів, хотів зробити своїм наступником на посаді президента, залишила країну.
Тим часом, за повідомленням сайту британської газети The Guardian, кілька десятків тисяч людей зібралися в суботу на демонстрацію в центрі столиці Зімбабве Хараре, щоб закликати президента країни Р.Мугабе піти у відставку.
Демонстрація відбулася з дозволу військових.
Газета відзначає, що, судячи з усього військове командування і керівництво правлячої партії Zanu-PF націлені на те, щоб в найближчі 48 годин вирішити питання про звільнення президента зі своєї посади.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА