15:31 23.10.2015

Зафіксовано понад 1,8 тис. порушень на місцевих виборах в Україні, здебільшого стосовно агітації - КВУ

3 хв читати
Зафіксовано понад 1,8 тис. порушень на місцевих виборах в Україні, здебільшого стосовно агітації - КВУ

Масові порушення під час виборчої кампанії були зафіксовані під час агітації, заявляють у Комітеті виборців України, а також констатують підкуп виборців та неефективну роботу Міністерства внутрішніх справ у питанні розслідування порушень виборчого законодавства.

"Під час спостереження за виборами було зафіксовано понад 1800 фактів порушення виборчого законодавства. Це досить велика цифра. Але хочу звернути увагу: близько 80% зафіксованих фактів - незначні, процедурні порушення або порушення, які можна трактувати двояко чи які складно або неможливо довести в суді", - сказав генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

Він наголосив, що найбільш масовими були порушення під час проведення агітації. За його словами, розміщення агітаційних матеріалів відповідно до законодавства, із зазначенням вихідних даних стало швидше винятком із правил під час передвиборної кампанії цього року.

О.Кошель наголосив, що партії фактично показово нехтували нормами законодавства в цьому питанні. "Це тривожний сигнал, який свідчить про низький рівень політичної культури та слабкість політичних партій у цілому", - сказав директор КВУ.

Крім того, у КВУ назвали три головні проблеми на місцевих виборах цього року. "Перша - це діяльність територіальних виборчих комісій, які часто порушували виборче законодавство й ухвалювали політично мотивовані рішення. Проблема друга - підкуп виборців, який залишається традиційним для українських виборів цього року. Ми побачили підкуп виборців через механізми "добрих справ". Третя проблема, яку ми відзначаємо, - неефективна робота МВС із розслідування злочинів під час передвиборної кампанії", - розповів О.Кошель.

Говорячи про способи підкупу виборців, директор КВУ розповів про факти, коли кандидати до місцевих органів влади дарували постільну білизну для дитячого садка, роздавали аптечки для різних категорій громадян, продуктові набори, а також яблука з наклеєними на них логотипами партій. Крім того, він зазначив, що особливістю нинішньої виборчої кампанії стало проведення осінніх ярмарків від імені політичних партій, де продукти реалізовували за заниженими цінами.

У контексті роботи МВС О.Кошель зазначив, що в Києві правоохоронні органи оперативно реагували на факти порушення виборчого законодавства. Проте загалом в Україні в КВУ відзначають неналежну роботу правоохоронців у цьому питанні. "Ми не бачили жодної публічної кампанії з відкриття кримінальної справи та притягнення до відповідальності винних за підкуп виборців. Важливою є не кількість кримінальних справ, які формально відкриє МВС. Показником має бути кількість розкритих фінансових пірамід, кількість притягнених замовників", - пояснив О.Кошель.

За словами директора КВУ, під час нинішньої передвиборної кампанії не було достатнього рівня конкуренції програм кандидатів до місцевих органів влади.

О.Кошель відзначив позитив приділеної уваги гендерному питанню на цих виборах. Крім того, він вважає, що нинішнє законодавство про місцеві вибори стимулює розвиток місцевих організацій і партій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА