12:07 01.07.2015

Закон про право власності у багатоквартирному будинку набуває чинності 1 липня в Україні

2 хв читати
Закон про право власності у багатоквартирному будинку набуває чинності 1 липня в Україні

Закон №417-VIII "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", що дозволяє мешканцям, зокрема, передавати усі функції управління багатоквартирним будинком об'єднанню співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), або всі, або частина таких функцій на договірній основі керівникові, набуває чинності з 1 липня 2015 року в Україні.

Закон також встановлює правовий статус ОСББ як непідприємницького товариства, змінює принципи утворення ОСББ і регулює компетенцію зборів співвласників багатоквартирного будинку та їх обов'язків, а також порядок прийняття ними рішень з управління будинком.

Згідно із законом, рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники, яким належать сумарно понад 75% квартир і нежитлових приміщень від загальної площі усіх квартир і приміщень багатоквартирного будинку.

Водночас закон встановлює, що у випадку, якщо одно особа є власником понад 50% загальної площі усіх квартир і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, рішення приймається кількістю голосів співвласників будинку – у разі голосування за нього понад 75% від загальної кількості співвласників.

При цьому виняток у визначенні відсотка голосів для ухвалення рішення становлять питання визначення керівника й уповноваженого співвласників щодо укладання з ним відповідного договору: рішення вважається прийнятим у випадку голосування за нього понад 50% власників квартир і нежитлових приміщень або загальної кількості співвласників багатоквартирного будинку.

За законом, права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і будівлі, що належать до нього, споруди і його прибудинкова територія, зараховано до загального майна багатоквартирного будинку.

Водночас законом вводиться правовий режим права загальної спільної власності або права постійного користування щодо земельної ділянки, на якій розташовано багатоквартирний будинок.

Законом також визначаються особливості здійснення права спільної власності щодо загального майна багатоквартирного будинку: таке майно не може бути розділене між співвласниками.

Як повідомлялося, 8 червня президент України Петро Порошенко підписав закон "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", ухвалений Верховною Радою 14 травня 2015 року.

За оцінкою Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон), цей закон знищує монополію житлово-експлуатаційних організацій (ЖЕО) в частині управління багатоквартирним будинком, оскільки мешканці зможуть самостійно управляти будинком шляхом створення ОСББ або передачі таких функцій керівникові.

При цьому в Мінрегіоні й комітеті Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства вважають, що цей закон допоможе мешканцям стати ефективними власниками разом із ОСББ і житлово-будівельними кооперативами (ЖБК).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА