15:46 20.08.2014

Ярема звернувся з листом до генпрокурора РФ з приводу припинення участі громадян Росії у конфлікті на Донбасі

4 хв читати
Ярема звернувся з листом до генпрокурора РФ з приводу припинення участі громадян Росії у конфлікті на Донбасі

Генеральний прокурор України Віталій Ярема звернувся до генерального прокурора Російської Федерації Юрія Чайки з офіційним листом про необхідність вжиття заходів з боку російських правоохоронних органів для припинення участі громадян РФ у збройному конфлікті на території України.

"Шановний Юрію Яковичу! Останні трагічні події в Донецькій та Луганській областях України спонукають звернутися до Вас з таким. У зазначених регіонах України (Донецька та Луганська області - ІФ) поки що триває збройне протистояння між органами влади нашої країни, зокрема українською армією і збройними сепаратистськими бандформуваннями представників так званих "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки", - йдеться у тексті листа, оприлюдненому на сайті Генпрокуратури України в середу.

У листі В.Ярема зазначає, що в розпорядженні Генеральної прокуратури України є офіційна інформація про значну кількість громадян Російської Федерації, які діють на боці самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", а також активно застосовують зброю проти Збройних сил України і мирних громадян.

У листі наводяться матеріали кримінальних проваджень, судових вироків, а також звітів міжнародних спостерігачів, що підтверджують участь громадян РФ у військових діях на сході України, а також причетних до фінансування тероризму.

Зокрема, в листі зазначається, що органами досудового розслідування України у зв'язку з участю в збройних конфліктах і бойових діях на території Донецької та Луганської областей притягуються до кримінальної відповідальності громадяни РФ Ігор Безлер, Ігор Гиркін, Сергій Здрилюк, Микола Козіцин, Олександр Бородай та інші громадяни Російської Федерації.

"Інформацію про численні факти участі громадян Росії у збройному конфлікті на території України підтверджують безпосередньо представники сепаратистів. Зокрема, 16 серпня 2014 року Олександр Захарченко, який називає себе головою ради міністрів "Донецької народної республіки", заявив про наявність "1200 чоловік особового складу, які проходили протягом чотирьох місяців підготовку на території Російської Федерації", - йдеться в листі генпрокурора РФ.

Водночас зазначає генпрокурор України, за офіційною інформацією, Російська Федерація не бере участі в зазначеному збройному конфлікт і військових діях, а також не надсилає своїх громадян до Донецької та Луганської областей України для виконання офіційних обов'язків у складі збройних сил.

"Така участь громадян Росії у збройному конфлікті і військових діях на території України є найманством, тобто діями, що кваліфікуються як злочин згідно з нормами міжнародного права і ст. 359 КК Російської Федерації, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років", - зазначає В.Ярема.

Також у листі нагадується, що кримінально караними відповідно до ст. 2 Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 р. і ст. 205-1 КК Росії є також дії щодо фінансування та іншого сприяння тероризму, випадки якого поширені серед російських юридичних осіб, громадських об'єднань і громадян.

"Зокрема, активістами так званого "визвольного руху "Російський сектор - Україна" здійснюється збирання коштів для фінансування терористичних організацій на території України. Кошти перераховуються на рахунок 40820810638260600708, відкритий на ім'я Хижняка Сергія Ігоровича в АТ "Сбербанк Росії", - йдеться в листі до Ю.Чайки.

Крім цього, зазначає В.Ярема, одним з центрів фінансування і сприяння діяльності терористичних організацій на території України є "Координаційний центр допомоги Новоросії", який має представництва в Російській Федерації (Москва, Санкт-Петербург, Іркутськ). Для збирання коштів зазначена організація використовує рахунки та реквізити платіжних систем, відкритих на ім'я Олексія Маркова.

Також, йдеться у листі, встановлено особи громадян Російської Федерації, які забезпечували фінансування терористичної діяльності, перераховуючи з цією метою грошові кошти на рахунки громадянки Російської Федерації Лаури Саральпової. Близько 150 мільйонів отриманих нею російських рублів було використано на закупівлю зброї, боєприпасів і військового спорядження для терористичних організацій".

Крім цього, зазначає В.Ярема, "активну участь у фінансуванні терористичної діяльності на території України бере засновник інвестиційного фонду "Маршал Кепітал" і співвласник ВАТ "Ростелеком" Малофєєв Костянтин Валерійович, 03.07.1974 р.н.

У зв'язку з цим, генпрокурор України на підставі ст. 21 Європейської конвенції про взаємну правову допомогу у кримінальних справах 1959 просить розглянути цю інформацію як повідомлення про злочини, що здійснюються зазначеними та іншими громадянами Російської Федерації на території України.

"Про результати та вжиті заходи прошу інформувати Генеральну прокуратуру України. Розраховую на Вашу об'єктивну правову оцінку дій тих громадян Російської Федерації, які загрожують миру і стабільності не лише в Україні, але й у себе на батьківщині", - наголосив В.Ярема.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА