17:52 03.02.2014

ЄС обговорює з партнерами фіндопомогу Україні для подолання труднощів, а не для підписання Угоди про асоціацію - Баррозу

3 хв читати
ЄС обговорює з партнерами фіндопомогу Україні для подолання труднощів, а не для підписання Угоди про асоціацію - Баррозу

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявляє, що Європейський Союз зі своїми партнерами обговорюють надання фінансової допомоги Україні, щоб подолати економічні виклики, а не для того, щоб Київ підписав Угоду про асоціацію.

"Зараз ми обговорюємо з нашими партнерами те, що ми можемо зробити, щоб подолати труднощі, а не через Угоди з нами. Країна (Україна - ІФ) постає перед викликами. Ми обговорюємо з партнерами допомогу Україні з перспективою її проходження європейським шляхом. Тому що ми віримо, що цьому шляху надає перевагу більшість українців, вони хочуть бути ближчими до ЄС, і ми готові підтримати це", - заявив, відповідаючи на запитання журналістів, президент Єврокомісії в понеділок у Брюсселі на прес-конференції після зустрічі з прем'єр-міністром Грузії Іраклієм Гарібашвілі.

Водночас Жозе Мануель Баррозу висловив упевненість, що "перший пріоритет для України - це покласти край насильству, залякуванню і спробувати знайти політичне вирішення кризи". "Я про це нещодавно сказав президенту Януковичу. Має відбутися справжній діалог для того, щоб було знайдено спільну платформу для уряду і опозиції, яка може привести до стабільності в країні і подальшим демократичним виборам", - переконаний президент Єврокомісії.

Він також вважає, що необхідно взяти до відома і "короткострокові економічні труднощі, перед якими постає країна". "Європейська комісія вже підготувала EUR610 млн пакета макрофінансової допомоги у разі досягнення угоди з МВФ - це було умовою (виділення цієї допомоги, про яку йдеться вже понад 5 років - ІФ). Ми перебуваємо в постійному контакті з усіма нашими партнерами щодо того, як поліпшити ситуацію в Україні як у короткостроковій, так і довгостроковій перспективі", - заявив Жозе Мануель Баррозу.

Він нагадав і те, що "ЄС довів свою відданість Україні конкретними діями". "Ми - найбільший міжнародний донор для України. З моменту незалежності України ЄС надав допомогу на EUR3,3 млрд у грантах і EUR10,5 млрд у кредитах. І це лише за рахунок бюджету Європейської комісії. Нині наша фінансова допомога надходить через інструменти політики східного партнерства - у середньому, це EUR150 млн", - повторив він вже відомі цифри.

Водночас Жозе Мануель Баррозу заявив про готовність ЄС "збільшити допомогу Україні для імплементації Угоди про асоціацію та глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі". "Важливо зробити чітким один пункт - ми не згодні з ідеєю, що, для того, щоб країна підписала цю Угоду, ми маємо щось платити. Ця концепція є абсолютно помилковою. На ділі, наша велика пропозиція Україні - це сама Угода. Ми пропонуємо Україні доступ до найбільшого в світі ринку - внутрішнього ринку ЄС. Це пропозиція, і, між іншим, дуже щедра пропозиція", - упевнений президент Єврокомісії.

Він пояснив свою думку тим, що ця пропозиція є "несиметричною". "Ми пропонуємо їм (українцям - ІФ) майже безмежний доступ (до ринку - ІФ), тоді як вони відкриють свої кордони прогресивно протягом 15 років. Ідея про те, що для підписання Угоди ми маємо щось платити - це просто неправильно Тому ЄС і країни-члени дуже чітко у Вільнюсі (у Вільнюсі наприкінці листопада відбувся саміт Східного партнерства - ІФ ) заявили, що ми не будемо вступати в конкуренцію "хто заплатить більше за підпис України". Я не думаю, що це правильно в плані відносин ЄС з іншими країнами", - наголосив Жозе Мануель Баррозу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА