14:02 13.12.2013

Заява Ахметова до політиків украй потрібна в нинішній ситуації - думка

3 хв читати
Заява Ахметова до політиків украй потрібна в нинішній ситуації - думка

Політологи відзначають своєчасність і значущість заяви українського бізнесмена Ріната Ахметова із закликом до політиків сісти за стіл переговорів для пошуку компромісу і виходу із ситуації, що склалася.

"Що стосується заяви Ахметова, я думаю, що це дуже важливий, значущий і украй необхідний у нинішній ситуації політичний сигнал", - сказав директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко на прес-конференції в п'ятницю у рамках проекту агентства "Інтерфакс-Україна" "Мнения".

Політолог висловив думку про те, що в країні є "єдиний олігарх, який здатний вплинути на президента, на правлячу партію - це Рінат Ахметов".

"Інших людей, зокрема, серед капітанів українського бізнесу, які могли б вплинути таким чином, на жаль, немає. Інші олігархи впливають інформаційно, впливають на настрої у бізнес-середовищі, але не можуть впливати на окремі політичні сили", - зазначив він.

В.Фесенко нагадав, що "Ахметов відіграв чи не вирішальну роль у виході з кризи 2007 року".

"Від ілюзій слід відмовитися, жодна зі сторін перемогти не може. Це буде лише затягування кризи і, на жаль, це будуть серйозні ризики і для єдності країни, і для нормального життя суспільства. Затягування кризи на декілька місяців у тих чи інших формах також можливе, але це вже ризики для економіки країни. Чим більшою буде криза, тим більшим буде ризик економічних проблем. Це головний мотив, зокрема заяви Ахметова, тому що він розуміє логіку бізнесу", - резюмував він.

У свою чергу політтехнолог, директор Інституту української політики Кость Бондаренко, коментуючи заяву Р.Ахметова, сказав: "Насправді, це означає, що в оточенні президента є ще одна знакова фігура... яка і висловилася за те, що події мають відбуватися саме мирним шляхом, у мирному руслі, щоб вирішення всіх проблем в Україні відбувалося шляхом діалогу".

"Сьогодні, фактично, велика частина оточення президента стоїть на тих позиціях, що необхідно шукати компроміс", - додав він.

Політолог Дмитро Видрін висловив думку про те, що позиція Р.Ахметова продиктована економічними інтересами.

"Питання про те, що потрібно сідати за стіл переговорів - це очевидна практика бізнесу. Українська політика - це частина великого бізнесу і українського, і глобального. Якщо в одній корпорації сваряться два співвласники акцій, то у них лише два виходи: або заявити про ліквідацію корпорації... або сідати за стіл переговорів... тут адекватність", - сказав він.

У своїй заяві 13 грудня Р.Ахметов наголосив, що Україна є вільною демократичною країною, про що свідчить вихід людей на мирні акції, і не зверне з цього шляху. Він закликав українську владу, опозицію, політиків, моральних авторитетів країни сісти за стіл переговорів і ухвалити рішення, від якого "виграє Україна і кожен українець як у короткостроковій, середньостроковій, так і в довгостроковій перспективі".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експрезидент Франції Олланд іде на позачергові парламентські вибори

"Мирні пропозиції" Путіна більше схожі на пропаганду, ніж на реальні кроки, вважає прем'єрка Італії

Прем'єр Великої Британії Сунак: Путін не зацікавлений у справедливому мирі

Гарріс Зеленському: Сполучені Штати поділяють ваше бачення закінчення цієї війни та припинення страждань українського народу

Кулеба і Боррель обговорили прогрес України на шляху в ЄС і постачання зброї

Президент Єврокомісії: Заморожування конфлікту сьогодні, в той час як війська РФ окупують територію України, не є відповіддю

Шольц: Припинення вогню без переговорів і дорожньої карти до справедливого миру легітимізує захоплення РФ української землі

У G7 закликали КНР чинити тиск на РФ, щоб та припинила агресію проти України - комюніке

РФ має заплатити понад $486 млрд за завдані Україні збитки, триває пошук шляхів змусити її зробити це - декларація лідерів G7

Київрада встановила прозорі правила в роботі МАФів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА