12:35 01.09.2022

МОЗ, МОН, ЮНІСЕФ та ВООЗ закликають батьків забезпечити своєчасне вакцинування дітей

3 хв читати
МОЗ, МОН, ЮНІСЕФ та ВООЗ закликають батьків забезпечити своєчасне вакцинування дітей

Міністерство охорони здоров'я України, Міністерство освіти і науки, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликають батьків забезпечити своєчасне вакцинування дітей.

"Школа повинна бути безпечним середовищем для всіх учасників навчального процесу. Батьки мають бути спокійними за перебування їхніх дітей у школі, тому все, що залежатиме від системи освіти, ми зробимо. Але закликаємо також і батьків подбати про безпеку своїх дітей, зокрема важливо захистити їх від хвороб, а саме – перевірити, чи вакциновані вони належним чином. Початок навчального року – хороший привід це зробити", – йдеться у повідомленні пресслужби Міносвіти.

Зазначається, що хоч би яку форму навчання не обрали батьки для школярів, правила однакові для всіх: діти, які вперше йдуть до школи, мають пройти розширений медогляд, а решта – щороку відвідувати сімейного лікаря.

"Повертаючись до навчання у будь-якому форматі, важливо, щоб батьки подбали про захист дітей від небезпечних інфекційних хвороб. Всі школярі мають вчасно отримати необхідні щеплення", – наводить слова голови представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурата Шахіна пресслужба міністерства.

Згідно з повідомленням, імунізація захищає не тільки вакциновану дитину, а й тих, хто не може бути щеплений через медичні протипоказання.

"Повномасштабне вторгнення РФ відставило багато щоденних питань на другий план. Проте здоров’я, а особливо здоров’я дітей, завжди має бути пріоритетом. Незважаючи на те, якою є форма навчання, діти мають бути обстежені лікарем і вакциновані відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень. Адже вакцинокеровані інфекції – це той ворог, якого не видно, але який часом може завдати неабияких проблем", – наводить слова заступника міністра охорони здоров'я, головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна пресслужба.

За його словами, враховуючи, що рівень вакцинації в Україні залишається недостатнім для безпеки громадського здоров'я, держава має ризик спалахів таких небезпечних хвороб, як кір, дифтерія тощо.

За даними Центру громадського здоров'я, за перше півріччя 2022 року лише 29,7% шестирічних дітей отримали щеплення проти туберкульозу; 23,1% - проти вірусного гепатиту В; 33,1% - проти кашлюку, дифтерії, правця; 33,2% – проти поліомієліту; 32,7% – проти ХІБ-інфекції; 40,7% - проти кору, паротиту, краснухи.

У зверненні наголошується, що якщо у дитини пропущено будь-яке з потрібних щеплень, необхідно звернутися до педіатра, і лікар допоможе їх надолужити.

Якщо ж зв'язок із лікарем втрачено через війну, потрібно звернутися до найближчого закладу охорони здоров'я, який надає первинну медичну допомогу, переукладати декларацію для цього не потрібно.

"Щоб запобігти спалахам захворювань, важливо, щоб кожна дитина, яка пропустила плановану вакцинацію, мала можливість легко надолужити необхідні дози. Потрібно докладати рішучих зусиль, аби уникнути спалахів вакцинокерованих захворювань, особливо на тлі тривалої війни, що призвела до обмеження доступу до медичних послуг і масового переміщення населення", – наводить слова голови ВООЗ в Україні Ярно Хабіхта пресслужба Міносвіти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація з туберкульозом залишається складною по всій країні, найбільший рівень захворюваності в п'яти областях

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА