17:36 24.03.2022

За 28 днів війни ВООЗ підтвердила 18 млн постраждалих та 64 підтверджені напади на систему охорони здоров'я

3 хв читати
За 28 днів війни ВООЗ підтвердила 18 млн постраждалих та 64 підтверджені напади на систему охорони здоров'я

За 28 днів війни ВООЗ підтвердила 18 млн постраждалих та 64 підтверджені напади на систему охорони здоров'я

Київ. 24 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – За 28 днів війни в Україні Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) підтвердила 18 млн постраждалих і 64 підтверджених нападів на систему охорони здоров'я країни.

Як повідомляється в пресрелізі ВООЗ, станом на 22 березня ВООЗ підтвердила 64 випадки нападів на охорону здоров'я за 25 днів (з 24 лютого по 21 березня), внаслідок чого було підтверджено 15 смертей і 37 поранень. Тобто це два-три напади на добу.

"Напади на охорону здоров'я є порушенням міжнародного гуманітарного права, вони руйнують критичну інфраструктуру, але, що ще гірше, вони руйнують надію. Медзаклади та медпрацівники не є – і ніколи не повинні бути – мішенню", - наголосив представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.

ВООЗ зазначає, що в день початку війни організація активізувала свої плани на випадок надзвичайних ситуацій, перепрофілювала персонал і проекти та зосередила увагу на надзвичайних потребах, щоб підтримати систему охорони здоров'я та працівників України.

Зокрема, ВООЗ відкрила операційний центр у Жешуві (Польща), розробила систему забезпечення для постачання травматологічних наборів до більшості українських міст і направила понад 100 тонн медичного обладнання через кордон до закладів охорони здоров'я в усій країні.

Близько 36 тонн товарів перебувають дорогою до Львова, а ще 108 тонн готуються до постачання травматологічних наборів, ліків від хронічних захворювань, педіатричних препаратів і засобів для переливання крові.

Крім того, 18 березня вантажівка ВООЗ у складі конвою ООН доставила до Сум критично важливі медичні матеріали, достатні для лікування 150 пацієнтів із травмами та надання первинної медичної допомоги 15 тис. пацієнтам протягом трьох місяців.

Серед інших постачань до закладів охорони здоров'я минулої доби – апарати штучної вентиляції легень, хімзахисні костюми, гематологічний аналізатор, цистерни для рідкого кисню та кріогенні балони.

Крім того, у ВООЗ зазначають, що від початку воєнної агресії близько 7 млн осіб стали внутрішньо переміщеними особами, а кількість людей, що виїхали до сусідніх країн, наближається до 4 млн.

У ВООЗ зазначають, що, за даними Міжнародної організації з міграції (МОМ), кожна третя із внутрішньо переміщених осіб має хронічні захворювання.

ВООЗ також звертає увагу, що близько половини аптек України зачинені, багато медпрацівників або є переміщеними особами, або не можуть працювати, близько 1000 медзакладів розташовані поблизу ліній бойових дій або у змінених зонах контролю.

"Наслідок цього – обмежений доступ або відсутність доступу до ліків, закладів і медичних працівників – означає, що лікування хронічних захворювань майже припинилося", - наголошують експерти ВООЗ.

"Ми очікуємо, що найближчими тижнями буде переміщено більше людей – переважно жінок, дітей і літніх людей – з іще більшими потребами щодо здоров'я. Вони можуть зіткнутися з проблемами в доступі до послуг і ліків, які їм потрібні, і це може мати небезпечні для життя наслідки", – прогнозує директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганс Анрі Клюге.

В організації зазначають, що через воєнні дії припинено вакцинацію від COVID-19 і планову імунізацію: до вторгнення щодня щонайменше 50 тис. людей отримували щеплення від COVID-19, однак у період з 24 лютого по 15 березня від COVID-19 було вакциновано лише 175 тис. осіб.

Місяць війни справив руйнівний вплив на систему охорони здоров'я України, різко обмежив доступ до послуг і зумовив гостру потребу в лікуванні травм і хронічних захворювань. Зруйнована інфраструктура охорони здоров'я та порушені ланцюги постачання медичних товарів тепер становлять серйозну загрозу для мільйонів людей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

Аптеки не виявляють зацікавленості в проведенні вакцинації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА