14:21 09.04.2020

Виготовлення захищених патентом ліків в умовах аптек може стати ще одним варіантом вирішення проблеми лікування Covid-19 - думка

3 хв читати
Виготовлення захищених патентом ліків в умовах аптек може стати ще одним варіантом вирішення проблеми лікування Covid-19 - думка

Виготовлення лікарських засобів, захищених патентом, в умовах аптек, поряд із примусовим ліцензуванням, може стати ще одним варіантом вирішення проблеми забезпечення ліками, що продемонстрували ефективність у лікуванні Covid-19, вважає гендиректор ТОВ "Юрія-Фарм" Дмитро Деркач.

Таку думку він висловив агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи можливе впровадження примусового ліцензування лікарських засобів і назвавши його одним із варіантів вирішення проблеми в умовах ризику суттєвого дефіциту лікзасобів на території України, спричиненого ситуацією з пандемією Covid-19.

"Хочу звернути увагу на ще один можливий варіант вирішення - світову практику винятків із так званої патентної монополії. Зокрема, в багатьох країнах світу законодавство передбачає можливість виготовлення захищених патентом лікарських засобів в умовах аптек для безпосереднього використання в окремих випадках за рецептом лікаря", - сказав він.

Деркач зазначив, що в законодавстві Нідерландів, наприклад, наведено перелік винятків, передбачених для власника патенту, і в 2019 році вступили в силу зміни, завдяки яким в голландському патентному праві було впроваджено виключення з патентної монополії щодо аптек.

Отже, патентне законодавство Нідерландів передбачає, що "виняткове право не поширюється на препарати для безпосереднього використання в окремих випадках медичного призначення ліків в аптеках, ні на дії, що стосуються ліків, виготовлених у такий спосіб".

"Нідерланди вже приєдналися до списку країн, законодавство яких передбачає так звані аптечні виключення з патентної монополії. Загалом таких країн більше ніж 40, до них, зокрема, входять Франція, Німеччина, Італія, Японія", - сказав він.

Гендиректор ТОВ "Юрія-Фарм" зазначив, що нині в Україні "сотні аптек, які мають ліцензію на здійснення діяльності з виготовлення лікарських засобів в умовах аптеки", а законодавство передбачає дії, які не визнають порушенням прав інтелектуальної власності.

"Україна має перейняти світовий досвід, зокрема розвинених країн ЄС, і внести до закону про охорону прав на винаходи й корисні моделі положення, згідно з яким виготовлення лікарських засобів в умовах аптеки за рецептом лікаря або на замовлення лікувального закладу із застосуванням захищеного патентом винаходу і всі пов'язані з цим дії не визнається порушенням прав, що випливають із патенту", - сказав він.

Деркач наголосив, що якщо таку ініціативу буде схвалено, то для забезпечення гарантування якості виготовлених в умовах аптек лікарських засобів Держлікслужба має в найкоротші терміни перевірити всі аптеки, які мають ліцензію на виготовлення лікарських засобів, на відповідність ліцензійним умовам.

Він також нагадав, що група компаній "Юрія-Фарм" планує виробляти ліки, передбачені протоколами лікування Covid-19, зокрема на базі Центру персоналізованої фармації "Хемотека", який входить до складу групи.

Як повідомлялося, корпорація "Юрія-Фарм" вивчає можливості синтезу субстанцій препаратів, що входять до протоколів лікування Covid-19, на базі свого цеху з виробництва активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ) в Черкасах.

Корпорація "Юрія-Фарм" також заявила про готовність використовувати потужності сервісу "Хемотека" для виробництва експериментальних ліків, дрібних серій, госпітальних упаковок або індивідуалізованих лікарських засобів на замовлення лікувально-профілактичних закладів.

Виробник інфузійних розчинів, лікарських засобів і виробів медичного призначення "Юрія-Фарм" за підсумками 2019 року входить до десятки лідерів за обсягом продажу.

"Юрія-Фарм" є членом асоціації "Виробники ліків України" (АВЛУ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА