20:51 20.01.2022

ЄС споживає майже чверть енергії з відновлюваних джерел

2 хв читати
ЄС споживає майже чверть енергії з відновлюваних джерел

Відновлювані джерела енергії (ВДЕ) у 2020 році задовольнили потреби Євросоюзу в енергії на 22,1%, їхня частка в енергобалансі продовжує зростати у міру активізації "зеленого" переходу в рамках стратегії Green Deal, свідчать дані Статистичного управління ЄС (Eurostat).

Eurostat визначає як ВДЕ енергію сонця та вітру, гідроенергію та енергію припливів, геотермальну енергію, тепло довкілля, біопаливо, а також енергію, що отримується в результаті утилізації сміття.

Як зазначено у доповіді, ЄС перевиконав цільовий показник за часткою ВДЕ на 2 п.п. до 2020 року. Йдеться про енергоспоживання у сферах електрогенерації, транспорту, опалення та охолодження будівель.

Eurostat зазначає, що всі країни, окрім Франції, виконали чи перевиконали свої національні цільові показники на 2020 рік. Франція, зокрема, де у 2020 році 19,1% енергії споживалося з ВДЕ, не змогла довести їхню частку в енергоспоживанні до 23%.

Країни-лідери з енергоспоживання із ВДЕ: Швеція (60,1%), Фінляндія (43,8%), Латвія (42,1%). Найменша частка ВДЕ з енергоспоживання зафіксована на Мальті (10,7%), Люксембургу (11,7%) та Бельгії (13%).

Крім того, в Eurostat зазначають, що у 2020 році з відновлюваних джерел було спожито 37,5% усієї електроенергії. При цьому вітряні електростанції та гідроелектростанції виробили 69% відновлюваної електроенергії, сонячні – 14%, тоді як на частку біоенергетики та інших ВДЕ припало по 8%.

Країни-лідери із споживання електроенергії із ВДЕ: Австрія (78,2%), Швеція (74,5%), Данія (65,3%), Португалія (58%), а також Латвія (53,4%). Найменша частка ВДЕ з електроспоживання спостерігається на Мальті (9,5%), Угорщині (11,9%), Кіпрі (12%), Люксембургу (13,9%) та Чехії (14,8%).

Eurostat також згадує про електроспоживання в країнах-членах Європейської асоціації вільної торгівлі, які не входять до складу ЄС, але мають доступ до єдиного європейського ринку. Так, у Норвегії та Ісландії частка ВДЕ-генерації перевищує споживання. Таким чином, ці країни споживають 100% електроенергії із ВДЕ. При цьому частка ВДЕ у загальному енергоспоживанні Норвегії та Ісландії становить 77,4% та 83,7% відповідно.

Крім цього, аналітики Eurostat зазначають, що Євросоюзу вдалося здійснити мету у сфері "озеленення" транспортної галузі. Так, у 2020 році 10,2% енергії у сфері транспорту споживалося з ВДЕ, на 0,2 п.п. більше, ніж планувалося. Йдеться про споживання рідкого біопалива, водню, біометану, "зеленої" електроенергії та інших.

Серед країн, що лідирують із "озеленення" транспорту, виділяється Швеція, де транспорт споживає 31,9% енергії з ВДЕ, Фінляндія (13,4%), Нідерланди (12,6%), тоді як унизу списку розташувалися Греція (5,3%), Литва (5,5%), Польща та Хорватія (6,6%).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

Механізм CBAM на жорсткі викиди вуглецю в ЄС може зруйнувати низку меткомпаній України через її неготовність в умовах війни - експерти

Країни ЄС домовилися і далі добровільно скорочувати попит на газ

Міненерго розраховує на розблокування експорту біометану, щодо природного газу все залежатиме від ситуації з нацбезпекою - заступник міністра

VITAGRO просить прискорити ухвалення Радою законопроєкту щодо митного оформлення експорту біометану

Перші дві ВЕС "Нафтогазу" буде побудовано в Одеській і Миколаївській областях - голова групи

Міндовкілля створить методику розрахунку викидів парникових газів від воєнних дій

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА